Americký trh se otevírá menším českým firmám, deset podniků získá kontakty i zázemí

České začínající firmy mají problém prosadit se v zahraničí. V podnikání je proto chce podpořit Asociace malých a středních podnikatelů a česko-americká rodina Rausnitzů. Ve Spojených státech pro ně připravily kompletní zázemí za statisíce dolarů. Menším společnostem poskytnou kanceláře a pomůžou jim navázat cenné kontakty ve světě velkého byznysu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance

Finance | Foto: Free Digital Photos

V Česku loni vzniklo skoro 23 tisíc nových firem, tedy nejvíc za poslední tři roky. Podnikatelům ale často chybí obchodní kontakty a peníze, které by firmu dál rozvíjely.

Nadějné projekty tak často zanikají po pár letech existence. Pomocnou ruku proto začínajícím společnostem nabízí takzvané startup programy nebo inkubátory.

Přehrát

00:00 / 00:00

Deset menších českých podniků získá v USA zázemí i kontakty. Podpoří je Asociace malých a středních podnikatelů spolu s investorem.

Do zahraničí tak míří stále více firem. Důvod je podle šéfredaktora serveru Lupa.cz Davida Slížka jasný.

„Mají tam daleko větší šance získat hodně peněz a velké částky, které jim umožní rozvoj v globální konkurenci,“ vysvětluje Slížek.

Významnou zahraniční podporu nabízí Asociace malých a středních podnikatelů. Až pro desítku začínajících firem připravila spolu s rodinou Rausnitzů kompletní zázemí v New Yorku.

„Je to projekt spíše pro firmy, které už svůj produkt prodávají v Česku nebo blízkých zemích a mají zájem proniknout do Spojených států. Na průnik do Ameriky jim ale chybí kapitál nebo tam nemají administrativní, marketingové a finanční zázemí,“ popisuje předseda představenstva Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček.

Vybrané společnosti získají podporu na rok

Do výběrového řízení se podle Havlíčka mohou přihlásit všechny firmy, které disponují konkurenceschopným výrobkem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Projekt Asociace malých a středních podniků, který firmám nabídne zázemí v USA, přiblížil předseda představenstva Karel Havlíček.

Posuzovat je bude komise, ve které zasednou zástupci asociace i rodiny Rausnitzů.

Přihlášky je možné posílat do konce ledna. Havlíček odhaduje, že první firmy by do do New Yorku mohly přijet ve druhém čtvrtletí příštího roku. Vybrané společnosti získají podporu přesně na rok, dodává Havlíček.

„Pokud se prokáže, že má firma šanci v Americe fungovat, bude podpora utlumována a ona se začne stavět na vlastní nohy. Pokud se úspěšnost neprokáže, tak se jedná o ztracenou investici. Firma se vrací zpátky a nic se neděje,“ upřesňuje Havlíček.

Vladimír Kroc, Anna Jadrná, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme