Američtí bankéři ruší účast na ekonomickém fóru v Davosu

Ekonomická krize postihne americkou účast v Davosu. Vrcholní ekonomové a bankéři, kteří na Světové ekonomické fórum dostali pozvánku odříkají účast, aby se mohli věnovat řešení hospodářských potíží, ale také aby nevypadali necitlivě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Světové ekonomické fórum v Davosu

Světové ekonomické fórum v Davosu | Foto: www.weforum.org/

Vrcholní američtí manažeři a ekonomové mají jiné starosti. V Davosu bude chybět například Larry Summers, šéf Národní ekonomické rady, který je hlavním poradcem prezidenta Obamy.

Timothy Gaithner, navržený na ministra financí bude dnes v Senátu čekat na potvrzení ve funkci a i když Světové ekonomické fórum začíná až zítra, cestu do Švýcarska neplánuje ani on.

Podle zpráv v americkém tisku odříkají účast i mnozí bankéři. Oficiálním důvodem je pracovní zaneprázdněnost, ale zřejmě i obavy, že by pro ně účast na exkluzivní akci mohla znamenat špatnou publicitu.

Některé bankovní, finanční i jiné společnosti pak alespoň snižují počet členů v delegacích, které je v Davosu budou zastupovat.

Američtí ekonomové očekávají jen pomalé ozdravení ekonomiky

Americké hospodářství se dostane z recese v druhé polovině letošního roku. Předpovídají to ekonomové oslovení listem USA Today. Ale ozdravení ekonomiky nebude podle nich snadné ani rychlé.

Nezaměstnanost vzroste na necelých 9 procent. Ekonomický růst se sice dostane ze záporných čísel už v 3. čtvrtletí tohoto roku, ale bude velmi nízký a důsledky ekonomické recese budou odeznívat ještě dlouho. To si myslí většina z 52 ekonomických odborníků, kterých se dotazoval list USA Today.

Velké naděje vkládají ekonomové do stimulačního balíčku, který se Bílý dům snaží prosadit v Kongresu. Podle drtivé většiny z nich pomůže zvýšit spotřebitelskou důvěru a společně s takřka nulovou základní úrokovou sazbou přispěje k oživení trhu.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme