Američtí detektivové rozkrývají korupci v německém Siemensu

Četné důkazy o korupčním jednání našli soukromí vyšetřovatelé prakticky ve všech divizích německé společnosti Siemens. Pátrání zaměstnanců americké advokátní kanceláře ale ještě není uzavřeno. Není vyloučeno, že nakonec vyústí v žaloby o náhradu škody vůči bývalým členům vedení Siemensu, včetně někdejšího šéfa Heinricha von Pierera.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zkouška klávesnice

zkouška klávesnice | Foto: Siemens

I přes nová skandální zjištění vyjádřila dozorčí rada Siemensu současnému vedení podniku plnou důvěru. Američtí vyšetřovatelé předložili dílčí zprávu o praktikách v telekomunikační divizi Siemensu a dalších pěti úsecích. Zjištěná pochybení se netýkají pouze evidentních případů uplácení, ale taky porušování vnitřních kontrolních procesů.

Šetření prý ještě nedospělo do té fáze, aby se mohly podniknout právní kroky proti konkrétním osobám, které figurovaly ve vedení Siemensu. Řadu současných a bývalých zaměstnanců společnosti trestně stíhají státní zastupitelství v několika zemích. Průmyslovému koncernu vznikla v souvislosti s korupční aférou škoda ve výši zhruba 1,6 miliardy eur.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme