Američtí ekonomové varují před zadlužením

Američané v únoru hospodařili s nejvyšším jednoměsíčním schodkem v historii země. Deficit státního rozpočtu se totiž vyšplhal na úroveň 221 miliard dolarů. Ekonomové toto číslo podle britské stanice BBC označují za děsivé.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Newyorská burza

Newyorská burza | Foto: Milan Kopp

Poukazují přitom mimo jiné i na to, že od počátku finančního roku, tedy od loňského října, se hospodaření státu dostalo do záporu na úrovni 651,6 miliard. A to podle mnohých z nich znamená, že na konci současné dvanáctiměsíční periody Amerika vykáže historicky nejvyšší deficit 1,4 bilionů dolarů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O deficitu USA a míře zadlužení diskutoval ve Světě o osmé ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš

Ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš v zásadě souhlasí s názorem amerického ministra financí Timothy Geithnera, který přiznal, že je zadlužování země neudržitelné. Přesto tvrdí, že je pro oživení krizí poznamenané ekonomiky nutné.

"Je důležité, aby si vlády ekonomicky postižených zemí uvědomily toto zadlužení a včas, po zažehnání toho nejhoršího scénáře, představily trhům kredibilní plán jak dluhovou kouli na noze osekávat," míní Bureš.

Podle Národní asociace pro obchodní ekonomii sedm z deseti amerických ekonomů před dalším zadlužováním varuje. Jak tvrdí, letošní deficit přesahují bilion dolarů výrazně omezí schopnost Ameriky si napříště na trzích půjčovat.

Bureš se domnívá, že záleží na strategii, kterou Američané představí. V současné době si mohou ještě dovolit servírovat trhům strategii, která je málo ambiciózní, na druhé straně i nedůvěryhodná."

Ministr financí Geithner tvrdí, že deficity rozpočtu budou pomalu klesat. Naopak podle Rozpočtového výboru amerického Kongresu Obamova administrativa nastavila státní hospodaření tak, že stát bude prostě muset dalších deset let hospodařit s vyššími, než očekávanými schodky. V roce 2020 by se kvůli tomu státní dluh mohl vyšplhat až na úroveň 90 procent hrubého domácího produktu.

"Plány ministerstva jsou postavené na poměrně optimistických předpokladech," poznamenal Bureš. Připomněl, že USA mají velkou výhodu: "Mají nejlikvidnější trh s vlastními dluhopisy a prakticky veškerý svůj dluh mají v domácí měně."

Milan Kopp, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme