Američtí republikáni stáhli svůj návrh na zdanění bohatých

V americké Sněmovně reprezentantů došlo k nečekanému vývoji. Republikáni, kteří mají ve sněmovně většinu, odvolali hlasování o vlastním návrhu na zdanění bohatých. Předseda Sněmovny reprezentantů, republikán John Boehner připustil, že návrh by zřejmě nezískal dostatečnou podporu. Sněmovna má o záležitosti znovu jednat až 27. prosince.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Washingtonský Kapitol

Washingtonský Kapitol | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Daňový návrh byl příspěvkem republikánů ke snaze o včasné přijetí rozpočtu, bez něhož Spojeným státům hrozí rozpočtové provizorium, pád z takzvaného fiskálního útesu.

V takovém případě by se od ledna začaly uplatňovat automatické rozpočtové škrty ve výši přes 600 miliard dolarů a vyprší daňové úlevy přijaté za bývalého prezidenta George Bushe. To by podle odhadů ekonomů mohlo Spojené státy opět uvrhnout do recese.

Ekonomika USA ve třetím kvartálu rostla o 3,1 procenta. Očekává se ale zvolnění

Číst článek

Boehner uvedl, že teď je řada na prezidentovi Baracku Obamovi, aby s demokraty v Senátu vypracoval dohodu o snížení rozpočtového deficitu a zamezil pádu z fiskálního útesu.

Zpravodajové si všímají, že demokraté a republikáni se přou o výši daní a rozpočtových škrtů prakticky od Obamova nástupu do úřadu.

Zadlužení Spojených států v poslední době prudce rostlo. Státní dluh USA přesahuje rekordních 16,3 bilionu dolarů.

Helena Berková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme