Američtí výrobci solárních panelů mají potíže s odbytem, chtějí vyšší cla

Americká solární energie by mohla v budoucnu podražit. Tamní výrobci solárních panelů bojují za zrušení dovozu dotovaných panelů z Číny. Ty jsou podle nich nelegálně dotovány čínskou vládou a proto o mnoho levnější než jejich domácí výrobky. Situaci by podle nich vyřešila vyšší cla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solární panely

Solární panely | Foto: ČEZ

Podle Aleše Hradeckého, člena představenstva České fotovoltaické průmyslové asociace, čínská konkurence, kdy jsou panely z Číny levnější než americké, je zásadním důvodem potíží amerických výrobců solárních panelů s odbytem, ale není to jediný důvod. Problém podle něj může být i ve vyspělosti technologii a přístupu tuzemských značek na vlastní trh.

„Například v tom, že jedna ze značek vyráběných v USA, byla dost inovativní a přitom technologicky nedosahovala výsledků, které se od ní očekávaly. Pokud se jedná o výrobce klasických panelů, tam by kvalita mohla být srovnatelná, ale je tam zase rozdíl v ceně. A samozřejmě investor, ať je odkudkoli, kouká na výše své investice,“ řekl na Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci ve fotovoltaice sleduje také člen představenstva České fotovoltaické průmyslové asociace Aleš Hradecký. Byl hostem Rádia Česko.

Co se týče kvality čínských výrobků v této oblasti, podle Hradeckého jsou na světové úrovni. Připomněl, že čínská vláda, která je silně proexportní, dávala velké dotace právě v době, kdy se výrobní linky stavěly.

„Čínským výrobcům tak pomohla postavit technologicky velice vyspělé zařízení a oni dneska chrlí pro celý svět a jsou světovou jedničkou,“ přiblížil. Zdůraznil, že samotné výrobky čínská vláda nedotuje.

Někteří odborníci tvrdí, že pokud by byla v USA cla skutečně uvalena, solární energie by ve Spojených státech pravděpodobně zdražila. Provozovatelé elektráren by si totiž nemohli pořídit levnější komponenty.

„Trh se solární energii v USA by to sice poznamenalo, ale nemyslím si, že by tím uvedly do provozu významnou podporu amerických výrobců. Ten zásah ale nebude tak zásadní, aby se najednou přestaly čínské výrobky prodávat a zůstala jen výroba z USA,“ dodal

Tomáš Pavlíček, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme