Američtí výrobci vozů dodávaných do Německa čelí podezření

Koupě amerického vozu může být riziková, alespoň těch, která se dováží do Německa. Takové vozy totiž tajně sledují svého majitele a provoz auta. Se závažným obviněním přišel hessenský zmocněnec na ochranu osobní dat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zasněžená silnice

zasněžená silnice | Foto: Jan Rosenauer st.

Američtí automobiloví výrobci jsou podezřelí, že montují do vozů dovážených do Německa zařízení, která bez vědomí majitele registrují všechna jízdní data o provozu. Přístroj může být ukryt v navigačním systému, který pak přes satelit předává údaje dále.

S jeho pomocí je pak prý možné určit přesně trasu, kterou auto projelo, jak rychle momentálně jede, či zda se řidič neprohřešil proti bezpečnosti silničního provozu. Je to přímo hororová představa říká zmocněnec pro ochranu osobních dat ve spolkové zemi Hessensko, Michael Ronellenfitsch, který s obviněním přišel.

Tajný špiónský přístroj může spolehlivě určit profil majitele vozu a způsob jízdy. Tím lze vyloučit neoprávněné reklamace; výrobci ale také mohou získat potřebné údaje pro modernizaci svých výrobků.

Případem se nyní má zabývat hessenský zemský parlament. Majitelé amerických vozů mohou být však bez starostí, protože takto získaná data nelze, podle současných právních předpisů, použít proti nim! Případný soud s americkými automobilkami by jim naopak mohl přinést nejen morální odškodnění.

David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme