Američtí zákonodárci jsou prý na dosah dohodě o navýšení stropu státního dluhu

Bílý dům odsunul klíčové jednání se špičkami Kongresu z řad demokratické i republikánské strany. Zákonodárci tak mají získat dodatečný čas k dohodě o navýšení dluhového stropu země. Lídři Kongresu tvrdí, že jednání směřuje ke kompromisu. Experti mezitím znovu varovali, že pád Spojených států do platební neschopnosti může destabilizovat světovou ekonomiku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký dolar

Americký dolar | Foto: Fotobanka stock.xchng

Američtí zákonodárci tvrdí, že se blíží kompromisu, který může ukončit vládní odstávku a dočasně odsune i riziko platební neschopnosti americké vlády.

Podle amerických médií je na stole dohoda, která počítá s vyčleněním financí pro vládu do poloviny ledna a navýšením dluhového stropu do poloviny února.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci kolem rozpočtové krize v USA sleduje zpravodajka Lenka Kabrhelová

Tlak na uzavření kompromisu sílí, schopnost americké vlády splácet své dluhy vyprší už tento čtvrtek. Prezident Barack Obama mezitím znovu varoval, že pokud se zákonodárci nedohodnou, následky se tvrdě odrazí na stavu americké ekonomiky.

Tlak na uzavření kompromisu sílí, schopnost americké vlády splácet své dluhy vyprší už tento čtvrtek. Prezident Barack Obama mezitím znovu varoval, že pokud se zákonodárci nedohodnou, následky se tvrdě odrazí na stavu americké ekonomiky i na globálních trzích.

S podobným hlasem se připojili i experti Mezinárodní měnového fondu. Pokud americká vláda nedostane možnost nově si půjčit, což má právě zajistit navýšení dluhového stropu, podle ekonomů přestane být schopná své dluhy splácet a to se odrazí na její důvěryhodnosti.

To by podle amerického ministerstva financí mohlo vést třeba až k finanční krizi a následné ekonomické recesi, podobné té v roce 2008.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme