Amerikou otřásá další bankovní skandál

Poté, co byla nedávno ze lži obviněna americkou Komisí pro cenné papíry banka Goldman Sachs, nyní státní zástupce z něčeho podobného viní nejen ji ale i sedmičku dalších ústavů. Mezi ně patří švýcarská UBS, německá Deutsche Bank a francouzská Crédit Agricole. Ty nyní čelí vyšetřování, na jehož konci může být soudní proces. Důvodem jsou podle listu New York Times manipulace s informacemi o rizikovosti finančních produktů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spojené státy americké

Spojené státy americké | Foto: Emanuel Macoun

Obvinění z nekalých praktik začalo vyšetřováním Goldman Sachs. Ve středu se objevila informace o Morgan Stanley, nyní o dalších šesti bankách.

Přehrát

00:00 / 00:00

O bankovním skandálu v USA mluvil na Rádiu Česko analytik BH Securities Petr Hlinomaz

„Lze to chápat jako demonstraci rovného přístupu ke všem. Vnímám ale rozdíl v případě obvinění ze strany komise a v případě prošetřování ze strany státního zástupce. Komise napadla hlavně to, že tam byl vědomý konflikt při propagaci a prodeji cenných papírů krytých hypotékami a současnou spekulací na jejich pokles. Tam si myslím, že evropské banky byly spíš distributory a k obvinění nedošlo,“ soudí analytik BH Securities Petr Hlinomaz a pokračuje:

„Státní zástupce zase napadl vědomé ovlivňování ratingu cenných papírů, které vydávaly samotné banky. Zde nelze ani u evropských bank určité pomýlení vyloučit.“

„V posouzení případu by mělo záležet na prokazatelných faktech. Akciový trh bude kauzu vnímat negativně, míra dopadu se ale bude odvíjet od toho, nakolik se ukážou jako vážná. Podle soudních rozhodnutí a případných sankcí se situace vyostří či ne. Mohlo by to vést i k odlivu klientů u jednotlivých bank,“ dodává Hlinomaz.

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme