Analytici: Říjnové zpomalení inflace může pozastavit růst úrokových sazeb

Říjnové zpomalení inflace může podle analytiků vyvolat pauzu ve zvyšování sazeb České národní banky (ČNB). Za nižší inflací v říjnu stál podle nich téměř výhradně pomalejší růst cen potravin, který doprovodil další pokles cen oděvů. Růst spotřebitelských cen v říjnu zpomalil na 2,2 procenta ze zářijových 2,3 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Zdroj: Reuters

„Říjen završil celý půlrok s inflací nad cílem ČNB ve výši dvou procent. Avšak říjen byl zároveň druhým měsícem v řadě, kdy meziroční růst cen skončil pod očekáváním trhu,“ uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Za skutečností přitom podle něj zaostal i odhad ČNB 2,4 procenta z její listopadové prognózy.

Inflace zrychlila růst kvůli dražšímu bydlení. Období levných energií podle analytiků končí

Číst článek

Analytik Komerční banky Viktor Zeisel předpokládá, že rozdíl mezi realitou a prognózou ČNB se ještě rozšíří po zveřejnění listopadové inflace.

„I to je jeden z argumentů, proč se domníváme, že si ČNB dá v prosinci pauzu se zvyšováním úrokových sazeb,“ podotkl.

„Z pohledu ČNB říjnová data nahrávají scénáři, v němž si centrální banka po sérii čtyř zvýšení úroků v řadě může na příštím zasedání vybrat pomyslnou pauzu a nechat své úroky beze změny, tedy repo sazbu na úrovni 1,75 procenta,“ souhlasil analytik Generali Investments Radomír Jáč.

Inflace bude sílit

Inflační tlaky budou postupně sílit nejen kvůli rychlejšímu růstu mezd, ale i vlivem zvyšování cen energií, zejména elektřiny a plynu pro domácnosti, upozornil analytik ING Bank Jakub Seidler.

Rada ČNB potřetí v řadě zvýšila úrokové sazby, letos to zřejmě nebylo naposled

Číst článek

K tomu se podle něj zároveň bude přidávat rychlejší růst cen potravin kvůli horší sklizni v letošním roce. Uvedené efekty patrně povedou k tomu, že inflace se v první polovině příštího roku dostane ke tříprocentní hranici.

Za celý příští rok očekává průměrnou inflaci 2,6 procenta, což je hodnota, kterou pro rok 2019 předpokládá ve své nejnovější prognóze i ČNB.

Meziměsíčně spotřebitelské ceny v říjnu vzrostly o 0,4 procenta. Jde tak podle analytika Raiffeisenbank Františka Táborského o největší meziměsíční zvýšení cen v této polovině roku.

Ceny meziměsíčně citelně vzrostly

Za silným meziměsíčním nárůstem stojí velký meziměsíční růst, zejména nízká srovnávací základna způsobená zavedením slev na jízdné ve vlacích a autobusech a prudké sezonní zlevnění dovolených z předchozího měsíce, poznamenal.

Inflace v eurozóně dosáhla hranice dvou procent, za růstem stojí vyšší náklady na energie a potraviny

Číst článek

V říjnu citelně rostly ceny některých potravin, doplnil analytik Czech Fund Lukáš Kovanda. Například brambory za jediný měsíc zdražily takřka o dvacet procent.

Důvodem je letošní sucho, které zapříčinilo špatnou úrodu, v případě brambor třetí nejhorší v historii sledování. V říjnu pokračoval růst cen pohonných hmot, zejména pak nafty, které překonaly maxima za celé období od roku 2014.

Růst cen pohonných hmot umocňovala koruna, která ke konci měsíce klesla na svoji nejslabší úroveň vůči dolaru za poslední více než rok. Slabá koruna je klíčovým inflačním činitelem uplynulých měsíců, uzavřel Kovanda.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme