Analytici očekávají velký zájem lidí o státní dluhopisy

Stát letos opět nabídne lidem spořící dluhopisy, koupit si je budou moci v síti bank od příštího čtvrtka. První emisi pak ministerstvo financí vydá 12. června. Stát by si letos chtěl od lidí půjčit celkem až 40 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Kalousek na TK o  spořících státních dluhopisech

Miroslav Kalousek na TK o spořících státních dluhopisech | Foto: Filip Jandourek

Novinkou je letos hlavně sedmiletý protiinflační dluhopis, jehož výnos bude stejný jako míra inflace v daném roce. Letos se očekává růst cen o 3,3 procenta. Příští rok pak o 2,3 procenta.

Lidé na této investici tedy nevydělají nic navíc, reálné zhodnocení bude nulové. Stát u těchto obligací hlavně garantuje, že úspory lidí nebudou znehodnoceny vysokým růstem cen.

„Toto je v zásadě jediný produkt na trhu, který bude nabízet stoprocentní jistotu, že reálná hodnota jeho úspor neklesne, ať se bude vyvíjet inflace jakkoliv,“ říká ministr financí Miroslav Kalousek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek Tomáše Medka o státních dluhopisech ve Večerním Radiožurnálu.mp3

Jeho resort vydá například i 1,5letý diskontovaný dluhopis s ročním výnosem 2,05 procenta, dále pak pětiletý kuponový a reinvestiční dluhopis.

„U kupónového dluhopisu je roční výnosnost 3,22 procenta efektivní úroková, u reinvestičního 3,41 procenta. Tam ten nárůst je dán oním reinvestováním jednotlivých úrokových výnosů,“ doplňuje ministr financí.

Podle analytiků se dá očekávat, že zájem veřejnosti o dluhopisy bude velký. Mezi Čechy je totiž mnoho konzervativních investorů.

Češi jsou konzervativní investoři

„V případě krátkodobějších dluhopisů na 1,5 roku na trhu lze s velkou jistotou najít třeba některé spořicí účty, které nabídnou ještě o něco vyšší výnos. Myslím si, že pro konzervativního investora, který se obává v následujících letech inflace, může být zajímavým doplňkem jejich investičního portfolia,“ říká analytik společnosti CITFIN Jiří Šimek.

Ministerstvo financí letos vydá dvě emise státních dluhopisů pro občany, každá bude mít objem až 20 miliard korun. Záležet bude na zájmu lidí. Objednat si je budou moci od 10. do 31. května.

„Pochopitelně bude-li veliký zájem, tak si vyhrazujeme právo ukončit upisovací období dříve, protože vyčerpá-li se předpokládaný objem emise zhruba 20 miliard korun, tak to prostě ukončíme,“ dodává ministr Kalousek.

Obligace si bude možné objednat na čtyřech stovkách bankovních pobočkách. Kromě lidí si je budou moci koupit i školy, obce nebo kraje.

Tomáš Medek, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme