Analytici začínají počítat s pravděpodobným návratem recese

Spojeným státům hrozí s prohlubováním zadluženosti a neschopnosti politiků dohodnout se na jejím řešení další zhoršení úvěrového ratingu. Tvrdí to představitelé mezinárodní ratingové agentury Standard & Poor‘s, která na počátku víkendu jako vůbec první snížila americký nejvyšší rating AAA na AA+.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ratingová agentura Standard & Poor‘s

Ratingová agentura Standard & Poor‘s | Zdroj: Reuters

Agentura také odmítla kritiku, která se na ni za její krok snesla od americké vlády. Výkonný ředitel S&P John Chambers v rozhovoru pro televizi ABC odhadl pravděpodobnost dalšího zhoršení amerického ratingu v období na šest měsíců až dva roky na jedna ku třem.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výhledu světové ekonomiky mluvil na Rádiu Česko Jiří Malý, ředitel Institutu evropské integrace na soukromé vysoké škole Newton College

Z ankety agentury Reuters vyplývá, že většina analytiků počítá s návratem recese, podobné té z roku 2008, na 40 procent.

„Myslím si, že v tuto chvíli je pravděpodobnost návratu globální ekonomiky do recese o trochu vyšší než 50 procent, protože různé indikátory, které přicházejí z americké ekonomiky, i z ekonomiky eurozóny ukazují na zpomalení výkonu. A bohužel ty fundamentální příčiny, které vedly k předchozí krizi nebyly zdaleka odstraněny,“ říká Jiří Malý, ředitel Institutu evropské integrace na soukromé vysoké škole Newton College.

„Oznámení o snížení ratingu USA přišlo těsně před víkendem, v pátek byly ale velmi prudké propady zmírněny. Myslím si, že dnes si trh vybere to, co si ještě v pátek nevybral. Propady tedy budou zřejmě prudší. Koneckonců nejde jen o tokijskou burzu, ale včera byl například i na telavivské burze vidět propad o 7 procent,“ pokračuje Malý a dodává:

„Obvykle se hodnoty indexů pohybují do plus mínus jednoho procenta. Cokoliv je víc, je velmi významný pohyb a sedm procent, to už je krizový vývoj. Ostatně už se to podobá vývoji burzovních trhů po pádu Lehman Brothers.“

Politické proklamace

Evropská centrální banka bude na trzích masivně nakupovat italské a španělské dluhopisy. Na večerním mimořádném jednání o tom rozhodlo vedení banky.

„Domnívám se, že to může krátkodobě pomoci, na druhou stranu je to pro finanční trhy signál, že situace v Itálii a ve Španělsku se nevyvíjí dobře. Ony mají větší finanční sílu než vlády oněch zemí a čekají, jestli se konečně podaří zavést ta různá rozpočtová opatření, která by měla snížit veřejné zadlužení. Zatím jsou to jen politické proklamace," upozorňuje Jiří Malý.

Podle něj si budeme muset dluhovou krizí projít a nebude to jednoduché období: „Bohužel to bude mít negativní dopad na ekonomický růst. Což bude negativně ovlivňovat veřejné finance. V tuto chvíli pozitivních zpráv příliš není.“

Jistota zlata

Cena zlata dnes na asijských trzích výrazně vzrostla a poprvé v historii se dostala nad 1700 dolarů za troyskou unci.

„Svědčí to o tom, že investoři očekávají značnou nejistotu a spíše negativní vývoj, takže se uchylují k tradičnímu bezpečnému přístavu, tedy zlatu. Silnou hodnotu má také švýcarský frank, na druhou stranu je vývoj na švýcarské burze podobně negativní, jako na ostatních trzích,“ dodává Malý.

Vladimír Kroc, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme