Analytička R. Tenconi: ČNB má velký manévrovací prostor

Úrokové sazby České národní banky i po dnešním zasedání zůstanou na úrovni historického minima. Shodli se na tom domácí analytici oslovení agenturou ČTK. Někteří nicméně připustili, že vzhledem k rostoucím cenám komodit mohou čeští radní už v květnu sáhnout po zvýšení dvoutýdenní repo sazby ze současné úrovně 0,75 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

analytička Bank of America Merril Lynch Raffaella Tenconi

analytička Bank of America Merril Lynch Raffaella Tenconi | Foto: GlobeReporter.org

S tím souhlasí i analytička Bank of America Merril Lynch Raffaella Tenconi. K mikrofonu ji pozval Roman Chlupatý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si rozhovor Romana Chlupatého s analytičkou Bank of America M.L.R. Tenconi.

Na posledním zasedání zvedli tři členové bankovní rady České národní banky ruku pro zvýšení úrokových sazeb. Co čekáte, že se stane tentokrát?

„My čekáme, že na tomto zasedání ponechá měnový výbor sazby beze změny. A to i proto, že bude chybět jeden jeho člen. Nicméně, čekáme, že v květnu dojde ke zvýšení o 0,25 bazických bodů. Podobné načasování zvýšení sazeb bude výhodné i proto, že přijde až po – a dostatečně po – zvýšení sazeb Evropskou centrální bankou, které se očekává příští týden,“ míní Tenconi.

Co podle vás už teď mluví pro zvýšení sazeb v Česku – a bude pro něj mluvit i v květnu?

„Tak ten hlavní důvod pro utažení monetární politiky je to, že inflace tažená vyššími cenami pohonných hmot roste. A měnový výbor už dlouho signalizuje, že má pocit, že sazby jsou z dlouhodobého pohledu příliš nízké. Proto musí být řekněme normalizovány. My jsme přitom očekávali, že ke zvýšení dojde až ve druhé polovině roku. Ale vzhledem k tomu, že se Evropská centrální banka nedávno rozhodla pro aktivnější přístup, což znamená, že začne s utahováním měnové politiky v dubnu, má i Česká národní banka dobrý důvod, proč sazby v dohledné době zvýšit. Udržel by se tak rozumný rozdíl mezi sazbami v obou regionech,“ předpokládá Merril Lynch Raffaella Tenconi.

A co se argumentů proti utahování měnové politiky – alespoň na dnešním zasedání – týče?

„Důvod a nebo argument proti utahování je prostě ten, že ekonomika i nadále roste pomaleji, než jaký je její potenciál. Proto v tuto chvíli neexistují žádné tlaky na růst inflace způsobené domácí poptávkou. Což je také důvod, proč má česká centrální banka při rozhodování o tom, kdy přesně k utahování přistoupí, poměrně velký manévrovací prostor.“

V Polsku se mluví o zvýšení sazeb. Může i to hrát svou roli – platí, že když sazby zvýší jedna banka v regionu, tak ta pravděpodobnost, že to udělají i ostatní, se zvyšuje?

„Pochopitelně, podobná korelace existuje. Řekla bych ale, že tou nejdůležitější bankou je každopádně Evropská centrální banka a ne národní banky v regionu. Zároveň s tím je třeba mít na paměti i to, že Česká republika má dobrou výchozí pozici. Její zranitelnost navázaná na dění v jejím okolí je totiž relativně omezená. A to proto, že má deficit rozpočtu, který klesá, a také proto, že nemá problémy s financováním běžného účtu. Utahování měnové politiky tak přichází zejména s ohledem na očekávaný dlouhodobý vývoj – tedy s ohledem na potřebu normalizovat úroveň úrokových sazeb. Neděje se tak nutně kvůli tomu, že panují obavy z nedostatku financí. Což do jisté míry platí například pro zmíněné Polsko.“

Na závěr ještě jednou Evropská centrální banka, která, jak jste řekla, je nejdůležitější – a která, podle vás, v dubnu zvýší sazby. Někteří analytici tvrdí, že tento krok nakonec kvůli událostem v Japonsku a bojům v Libyi a okolí odloží. Je to možné?

„Jistě, vždy existuje možnost, že Evropská centrální banka změní svůj názor. A to zejména kvůli událostem na Blízkém východě, kvůli kterým rostou ceny ropy. Což by mohlo mít vliv na tempo růstu ekonomiky. V tuto chvíli je ale jejich rétorika stále jak se říká jestřábí. Proto si myslím, že ta pravděpodobnost, že v dubnu nezvýší sazby, je poměrně malá. Ale může se stát to, že sazby nezvýší o tolik, o kolik se předpokládalo, že je zvýší, před událostmi na Blízkém východě a v Japonsku,“ poznamenala v rozhovoru s Romanem Chlupatým analytička Bank of America Merril Lynch Raffaella Tenconi.

Milan Kopp, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme