Analytik: Akcie v příštím roce porostou, ale méně než letos

Pražská burza včera zakončila rok 2009 poklesem o 0,75 procenta. Za celý rok si nicméně připsala slušný růst, a to o 30,19 procenta. Nejvíce se dařilo akciím New World Resources, majitele těžební společnosti OKD, které posílily o 115,6 procenta. Naopak propadákem roku bylo se ztrátou 10 procent Orco.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražská burza

Pražská burza | Foto: Marián Vojtek

Analytik společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský očekává začátkem příštího roku spíše korekci dosavadního růstu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s analytikem Ondřejem Moravanským ve vysílání Rádia Česko

"V posledních týdnech tohoto roku dosahovaly světové indexy opět nových maxim a ocenění akcií je pořád hodně vysoké, takže důvod ke korekci tady pořád je," uvedl ve vysílání Rádia Česko.

V horizontu celého příštího roku Moravanský předpovídá akciím mírný růst, těžko ale podle něj překonají letošní zisky.

"Ekonomika se sice stabilizuje, ovšem akciové trhy mají většinu této stabilizace již započítány v sobě. To znamená, že tady už není moc velký impulz k dalším akciovým růstům, ale nějaký větší pokles by nás také potkat neměl," míní analytik.

Spoléhat podle Moravanského lze i nadále na bezpečnější tituly jako Telefonica nebo ČEZ. "Očekávané oživení ekonomiky by se mělo potvrdit na klasických cyklických titulech jako jsou banky komodity, to znamená Komerční banka, Erste, NWR," doplnil Moravanský.

Z hlediska akciových trhů podle něj budou pro investory zajímavé země, které mají stále velký potenciál ekonomického růstu.

"Mezi takové můžeme zařadit Čínu a Indii. Pak samozřejmě klasické akciové trhy jako Amerika, Německo, Velká Británie, které nebudou dosahovat takového růstu, ale jsou atraktivní tím, že je na nich obchodováno velké množství titulů, takže investor má více příležitostí, ze kterých může vybírat," připomněl Moravanský.

Martin Hromádka, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme