Analytik: Americká ekonomika se vrací na udržitelnou cestu růstu

Nezaměstnanost ve Spojených státech v lednu opět klesla. Podle údajů amerického ministerstva práce se snížila na 8,3 procenta. Ještě v prosinci se pohybovala na osmi a půl procentech. Americké ekonomice se tak podařilo vytvořit 243 tisíc pracovních míst. Analytici přitom čekali stagnaci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nezaměstnanost ve Spojených státech klesá, ekonomika ale podle prezidenta Obamy ještě nemá vyhráno (ilustrační foto)

Nezaměstnanost ve Spojených státech klesá, ekonomika ale podle prezidenta Obamy ještě nemá vyhráno (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Americký prezident Barack Obama při svém vystoupení v Arlingtonu upozornil, že americká ekonomika ještě nemá vyhráno.

„Tato čísla budou v příštích měsících jistě ještě kolísat a stále existuje mnoho Američanů, kteří potřebují práci nebo jinou, lépe placenou práci, než mají teď. Ale ekonomika sílí, oživení je rychlejší a musíme udělat vše, co je v našich silách, aby to tak šlo i nadále,“ uvedl.

Ve svém projevu si Obama rýpnul i do kongresu vedeného republikány. Vyzval ho, aby schválil dvouprocentní snížení daní pro zaměstnance až do konce letošního roku. Jinak by podle něj mohlo dojít k opětovnému zpomalení růstu ekonomiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik GE Money Bank Petr Gapko se vyjadřuje k příčinám klesající nezaměstnanosti ve Spojených státech

„Nyní nemáme čas na to, abychom svojí ekonomice sami ubližovali. Teď je čas na to, začít něco dělat. Chci proto vyslat kongresu jasné poselství, nezpomalujte současné oživení. Nepokazte to,“ dodal prezident Spojených států.

Nezaměstnanost klesá už pět měsíců v řadě a v současnosti je na nejnižší úrovni od února 2009.

„Americké ekonomice se daří vytvářet nová pracovní místa. Dobrou zprávou je, že vytváří nová pracovní místa v sektorech, které jsou pro ekonomiku opravdu důležité, to znamená ve službách a ve zpracovatelském průmyslu. Vypadá to tedy, že americká ekonomika je opravdu na dobré cestě k tomu vrátit se na jakousi udržitelnou cestu růstu,“ vysvětluje analytik GE Money Bank Petr Gapko.

Projekty vlády na podporu ekonomiky

Spojeným státům se daří v době, kdy Mezinárodní měnový fond a jiné mezinárodní instituce očekávají v eurozóně recesi. Ekonomické problémy v Evropě jsou ale podle Gapka způsobeny především dluhovou krizí.

„Jednotlivé státy v podstatě nemají prostředky, kterými by podporovaly ekonomiku, a mají i samy problém sehnat peníze na svůj vlastní chod. To samo o sobě jednak odvrací důvěru investorů a jednak dokonce i důvěru subjektů, které jsou v té dané ekonomice. To znamená, že nálada je horší a tím pádem je horší i ekonomická situace,“ říká.

Lepší výsledek Spojených států co se týče klesající nezaměstnanosti i prognóz růstu je totiž způsoben právě stimulací ekonomiky.

„Hlavně to bylo vidět loni, kdy vláda v podstatě měla jakousi výjimku daňovou, která velmi podpořila ekonomiku. Existovaly různé projekty na podporu rezidenčního trhu s nemovitostmi a tak dál a tak dál. Takže podpora americké vlády ekonomice byla loni celkem výrazná,“ potvrzuje Gapko.

Daňové úlevy jako krátkodobé řešení

S názorem Baracka Obamy, že nezavedení daňových úlev pro střední vrstvu povede ke zpomalení růstu americké ekonomiky, se ale příliš neztotožňuje. Krátkodobě by prý opatření pomoct mohlo, z dlouhodobého hlediska je ale výsledek nejistý.

„Na jednu stranu určitě další podpora by dokázala krátkodobě zvednout růst, na druhou stranu si ale musíme uvědomit, že americké finance už jsou tak napjaté. Američané zatím naštěstí mají koho najít, kdo by kupoval jejich dluh, ale na druhou stranu zase neměli by se zadlužovat příliš,“ uvažuje Gapko.

V první polovině roku by očekával velký růst americké ekonomiky, ve druhé polovině pak podle něj bude velmi záležet, jak se vyvine situace u obchodních partnerů Spojených států, hlavně u Číny a u Evropy.

Ondřej Houska, Barbora Kreuzerová, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme