Analytik: Burzy zaznamenaly jisté poprázdninové oživení

Na pražské burze během prázdnin proběhlo nejméně obchodů za posledních sedm let. Vyplývá to z informací agentury ČTK. Podobný nezájem přitom letos registrovala i většina zahraničních trhů. Podle analytiků trhy už sice zaznamenaly jisté poprázdninové oživení, ale zatím to není nic rapidního.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražská burza

Pražská burza | Foto: Marián Vojtek

Podle ČTK se v červenci a v srpnu zobchodovaly na pražské burze akcie za 51,7 miliardy korun. V rekordním roce 2007 šlo bezmála o čtyřnásobek. Velmi nízké objemy obchodů hlásila přes prázdniny ale nejen Praha, ale i velké světové burzy.

Jak na Rádiu Česko uvedl analytik Capital Partners Jiří Zendulka, trhy už zaznamenaly jisté poprázdninové oživení. „Investoři začínají mít větší zájem o to, co se děje na akciových trzích a o své případné investice. Došlo i k drobnému zvýšení aktivity, ale není to zatím nic rapidního,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na pražské burze během prázdnin proběhlo nejméně obchodů za posledních sedm let. Otázky pro analytika Capital Partners Jiřího Zendulku.

Na českém i světových trzích podle něj panuje nervozita vzhledem k možnému vývoji ekonomik. „Bude se sledovat jaká budou přicházet makrodata, zda dojde k uklidnění, že nás nečeká nějaká druhá recese. Takže investoři jsou nervóznější, jsou opatrnější při rozhodování, zda investovat na akciových trzích či nikoliv,“ vysvětlil.

Pražská burza trpí nezájmem investorů

Co se v této souvislosti týče objemu obchodů na jednotlivých burzách, bude mezi nimi jisté rozlišení: „Pokud vezmeme v potaz například pražskou burzu, není to jen o prázdninách, ale o celém vývoji v letošním i loňském roce, kdy vidíme oproti předcházejícím letům mnohem nižší zájem o obchodování.“

„Takže neočekávám, že by letos došlo k nějakému rapidnímu zlepšení. Spíš budeme rádi, když se budeme pohybovat v nějakých intencích, které jsme viděli před prázdninami. Zkrátka pražská burza trpí určitým nezájmem investorů,“ dodal.

Nízké objemy je ale podle něj možné brát také jako investiční příležitost.
„Někteří hráči, kteří mají relativně větší množství prostředků, mohou více zahýbat s cenou jednotlivých titulů a investoři musí být opatrní, aby sledovali, zda je růst titulů podpořen objemem obchodů, zda to nestojí jen na vodě,“ přiblížil.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme