Analytik: Ceny potravin bude držet nižší spotřebitelská poptávka

Od Nového roku se zvýší dolní sazba DPH z 10 na 14 procent. Znamená to ale, že se také v tomto poměru zvýší ceny v obchodech? To není tak jisté, podle některých odhadů dokonce i nepravděpodobné. Třeba i proto, že - jak uvedla Mladá fronta Dnes - obchodníci už zdražili potraviny před koncem letošního roku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

celozrnné pečivo, zdravá strava

celozrnné pečivo, zdravá strava | Foto: Eva Odstrčilová

To, že obchodníci přistoupili ke zvýšení cen potravin ještě předtím, než začne platit nová sazba daně z přidané hodnoty, považuje zemědělský analytik Petr Havel za logický krok.

„Protože spotřebitelé v ČR za potraviny utrácejí především v průběhu prosince, v období vánočních svátků. Naopak v lednu je spotřebitelská poptávka tradičně nižší a to mimo jiné znamená, že kdyby se při nižší poptávce ještě navíc zdražilo, poptávka by klesla ještě níže. A to není v zájmu nikoho, ani obchodníků ani výrobců potravin,“ vysvětlil Havel v Ozvěnách dne.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak to bude s růstem cen potravin v novém roce, vysvětloval agrární analytik Petr Havel v Ozvěnách dne

Potraviny podle něj na začátku roku už nebudou zdražovat hlavně kvůli makroekonomické situaci prakticky v celém vyspělém světě i v Číně.

„Ve všech analýzách a předpokladech se očekává pokles tvorby HDP, více méně zabrzdění, zastavení ekonomiky, a s tím samozřejmě souvisí pokles spotřebitelské poptávky, ale třeba i obchodních aktivit a podobně.“

„To je základní faktor, který podle mého názoru přebíjí všechny impulsy na domácím trhu, které jsou k růstu cen potravin. Protože není to jenom DPH, ale jsou to třeba vyšší ceny vodného, stočného, vyšší ceny energií – to by opticky znamenalo, že by se asi logicky zdražit mělo. Ale protože se očekává pokles spotřebitelské poptávky, tak já jsem přesvědčen, že ke zdražení – minimálně k plošnému zdražení – potravin rozhodně nedojde,“ konstatoval Havel.

Co obyvatelům České republiky v příštím roce ale nejspíš podle jeho slov hrozí, je to, že v obchodech budou nakupovat méně kvalitní potraviny.

„Skutečností je, že speciálně český spotřebitel, speciálně v oblasti potravin se při nákupu rozhoduje zejména na základě ceny. To je realita. A to je samozřejmě něco, na co reagují i obchodníci a výrobci. Výsledkem pak samozřejmě je ta skutečnost, že spotřebitelé potom kupují třeba méně kvalitní zboží,“ poznamenal analytik.

mta, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme