Analytik Dufek se obává dalšího propadu příjmů státního rozpočtu

Původně plánovaný schodek státního rozpočtu měl dosahovat 135 miliard korun, Miroslav Kalousek na začátku prosince dokonce předpovídal, že se bude pohybovat až mezi 140 a 150 miliardami korun. Důvodem měly být potíže s čerpáním peněz z fondů Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí. Ilustrační foto.

Ministerstvo financí. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Metodika výpočtu ESA 95, kterou ministerstvo financí pro výpočet schodku zvolilo, ale tyto prostředky nereflektuje. Podle národní metodiky by schodek činil 143 miliard korun.

„Ministerstvo financí používá obě dvě metodiky. Ony jsou rovnocenné, jsou mezinárodně srovnatelné a v tuto chvíli je zřejmé, že ministr se držel spíše té metodiky ESA 95, která je závazná pro jednotlivé země Evropské unie. Ona slouží k tomu, že za loňský rok nám sice ukazuje schodek, který nižší, ale ona má svoje výhody, kdy nám třeba nedovoluje přesouvat výdaje v čase, protože ona reflektuje ty skutečně vzniklé příjmy a výdaje a nedovoluje nám tedy šachovat tak, jak to dělaly některé země v Evropské unii,“ vysvětlil analytik ČSOB Petr Dufek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik ČSOB Petr Dufek mluví o schodku státního rozpočtu ve Světě o druhé na Rádiu Česko.mp3

Schodek státního rozpočtu je tedy podle použité metodiky nižší než se původně plánovalo. Od prosince ale Miroslav Kalousek varoval, že bude plánovaný schodek překročen.

„Já myslím, že asi to definitivní číslo se bude pohybovat kolem těch 143 miliard a státní rozpočet, a to je samozřejmě více než se očekávalo, a ostatně velmi nepříjemná věc, kterou ministr financí zdůraznil, je, že se vlastně v posledních měsících začaly zhoršovat výběry daní, ať už daní z příjmů fyzických osob, právnických osob, i daně z přidané hodnoty. Takže dostavuje se k nám oslabování ekonomiky a dostavuje se i zhoršování příjmů státního rozpočtu,“ řekl Petr Dufek.

Rozpočet státu skončil schodkem téměř 143 miliardy

Číst článek

Pokud jde o letošní rok, analytik soudí, že příjmová část rozpočtu bude oslabena ještě více, protože se nejspíše dočkáme nulového růstu nebo možná i „mělké recese“.

„Státní rozpočet je v tuto chvíli postavený na růstu ekonomiky o 2,5 procenta. To znamená, že předpokládá další zvyšování příjmů z daní, další zvyšování příjmů ze sociálního pojistného, a to se samozřejmě nebude realizovat, takže tady stojí velká výzva, co všechno se dá ještě udělat k tomu, aby se vůbec toho naplánovaného schodku 105 miliard podařilo dosáhnout,“ řekl Petr Dufek.

Pokud jde o srovnání s ostatními evropskými zeměmi, je na tom podle něj Česká republika se schodkem 3,7 procenta HDP možná lépe než polovina zemí Evropské unie. Například řecký schodek letos s jistotou překročí 10 procent HDP, ve Španělsku může být schodek vyšší než 8 procent.

Ondřej Černý, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme