Analytik: Kroky G20 jsou spíše kosmetické, ceny potravin neovlivní

Dvacítka největších ekonomik světa se rozhodla zkrotit ceny potravin. Na mušku si vzala nejen to, jak drahé potraviny jsou, ale i časté a prudké změny cen. Jak ale tvrdí nezávislí pozorovatelé, ministři zemědělství G20 toho nakonec na svém včera skončeném prvním summitu příliš nedosáhli. Závěrečná dohoda totiž řeší jen důsledky vysokých cen potravin, nikoli jejich příčiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Summit ministrů zemědělství G20 v Paříži

Summit ministrů zemědělství G20 v Paříži | Zdroj: Reuters

Přestože závěr summitu doprovázelo málo konkrétních opatření, některé kroky se podařilo dohodnout - například to, že se vytvoří zvláštní zásoby a zavedou se některá další opatření, která mají zamezit panickým nákupům vyplývajícím z obav, že jídla není dost.

Podle analytika společnosti Colosseum Petra Čermáka, je pozitivní, že se G20 věnovala problémům zákazu exportů zemědělských komodit. Tyto zákazy totiž podle něj situaci na trzích ještě více zhoršují.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výsledcích summitu ministrů zemědělství G20 jsme na Rádiu Česko hovořili s analytikem společnosti Colosseum Petrem Čermákem.

„Loni jsme byli svědky situace, kdy bylo velmi nepříznivé počasí a to způsobilo výpadky na straně produkce, například pšenice. A Rusko na to reagovalo tak, že zakázalo vývoz pšenice, což situaci na trzích ještě zhoršilo. Takže je to příznivá zpráva. Ale celkově jsou kroky G20 spíše kosmetické a nebudou mít dramatický vliv na obchodování na komoditních trzích,“ řekl na Rádiu Česko.

Ministři zemědělství G20 opět zopakovali výzvu, aby byly finanční trhy regulovány. Potraviny jsou podle nich drahé kvůli spekulacím, ne kvůli nedostatku. Podle analytika je to klasická reakce politiků, kteří hledají viníka zvyšujících se cen a obviňují spekulanty.

„Na jednu stranu je pravda, že kvůli finančním inovacím může nyní kdokoli investovat do komodit, ale to není hlavní důvod růstu cen. Ten je ve fundamentech, kdy jsou zásoby většiny zemědělských komodit na rekordně nízkých úrovních. Poptávka se zvyšuje, nabídka nestačí držet krok. A dalším důležitým bodem je extrémně uvolněná měnová politika,“ vysvětlil.

Zpřísnění pravidel pro obchodování s komoditami navrhovali především Francouzi. Ostatní členské země G20 si myslí, že by se svět měl zaměřit spíš na zvýšení zemědělské produkce a produktivity. Podle Čermáka ke zvýšení zemědělské produkce tu potenciál je.

„Je pravda, že máme jisté omezení tím, na jak velkou plochu můžeme osít dané komodity. Na druhou stranu ale tady máme technologický pokrok. Ať už jsou to genericky modifikované potraviny, ale i například lepší hnojiva. Takže ten prostor tady určitě je,“ uvedl analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Naďa Bělovská, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme