Analytik: Moratorium na podmořskou těžbu ropy ve Středomoří je nepravděpodobné

Havárie ropného vrtu společnosti BP u břehu Ameriky by mohla vést k moratoriu na nové ropné projekty ve Středozemním moři. Tvrdí to alespoň list Financial Times, který v této souvislosti cituje slova italské ministryně životního prostředí Stefanie Prestigiacomové. Ta je prozatím nejvyšším evropským politikem, který zákaz těžby na dně moře mezi Evropou a Afrikou připustil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ropná plošina

ropná plošina | Foto: Gaffney Kroese Supply Corp.

Jak italská ministryně v rozhovoru pro britský list ve zjevné narážce na plány BP těžit u břehů Libye řekla, současné plány budí vážné obavy. Prestigiacomová přitom není jediným politikem, který o možném moratoriu mluví. Nevyloučil ho ani eurokomisař Oettinger.

Podle zastánců moratoria je třeba prověřit bezpečnost a krizové mechanismy a pak je možné těžbu na dně moře opět povolit. Jak ale na Rádiu Česko uvedl Jiří Gavor, analytik společnosti Ena, která se zabývá konzultací v oblasti energetiky, koordinované moratorium na podmořskou těžbu ropy v celém Středomoří je podle něj v dnešní době velmi nepravděpodobné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Rádia Česko byl analytik společnosti Ena, která se zabývá konzultací v oblasti energetiky, Jiří Gavor.

„Na to jsou zájmy jednotlivých zemí velmi rozdílné. Může ale dojít k dílčím zákazům a omezením v kompetencí jednotlivých států. Například Itálie už příslušnou legislativu připravuje. Ta by měla zakázat podmořskou těžbu ve vzdálenosti 5 mil od italského pobřeží,“ řekl.

Hlavní odpovědnost je na těžařské firmě

Podle Financial Times by státy kolem Středozemního moře v tuto chvíli havárii podobnou té u břehů Ameriky nezvládli. Alespoň ne tak, jak ji zvládnul Washington.

„To je velmi pravděpodobné, vezmeme-li v úvahu rozdílnou finanční sílu a technologickou úroveň USA a Středomoří. Ale hlavní odpovědnost za odstraňování následků případné havárie zůstane na příslušné těžařské firmě. A ty jsou jak technologicky, tak i kapitálově dobře vybavené,“ řekl analytik.

Stále častěji se spekuluje o tom, že havárie vrtu BP bude mít pro celý těžební sektor dlouhodobé následky - mluví se o trvalých zákazech těžby v některých oblastech, o rychlejším přechodu na alternativy a tak dále.

„S tím souhlasím – havárie takového rozsahu musí mít následky. A v tomto případě v první řadě pro podmořskou těžbu. Ale ty následky budou i pozitivní – bude kladen větší důraz na bezpečnost v sektoru těžby ropy a také důraz na energetické úspory a rychlejší rozvoj alternativní energie,“ uvedl Gavor na Rádiu Česko.

Martina Mašková, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme