Analytik: Nestabilní politická situace může výrazně ovlivnit trhy

Spory uvnitř vládní koalice vrcholí. Premiér Nečas dnes prezidentu Klausovi předá demisi ministra dopravy Bárty. Zároveň s tím navrhne i odvolání dvou dalších ministrů za Věci veřejné. Nejmenší koaliční strana odpovídá protiútokem a žádá odvolání ministrů financí, obrany a zemědělství. Trhy prozatím na tyto události nijak výrazně nereagovaly. Jak ale potvrzují někteří ekonomové oslovení Rádiem Česko, komplikace spojené s nynější krizí nelze vyloučit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vedení Věcí veřejných: Karolína Peake, Radek John, Kateřina Klasnová a Vít Bárta

Vedení Věcí veřejných: Karolína Peake, Radek John, Kateřina Klasnová a Vít Bárta | Zdroj: ČTK

„Jedná se určitě o důležitou událost, které trhy musí věnovat pozornost a to proto, že Česká republika je teprve na začátku cesty fiskální konsolidace a pokud by byla ohrožena existence této vlády, samozřejmě by byly odloženy nebo by dokonce zcela padly plány na snižování rozpočtového deficitu v dalších letech, což by mohlo ohrozit rating a vnímání stability české ekonomiky,“ říká analytik společnosti Patria David Marek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případném vlivu vládní krize na ekonomiku Česka mluvil na Rádiu Česko analytik společnosti Patria David Marek

Věci veřejné požadují odchod ministra financí Kalouska. „Myslím si, že právě v osobě pana Kalouska vidí finanční trhy jistého garanta reforem a ministra financí, který se nebojí nepopulárních kroků a razantních škrtů. V okamžiku, kdy by vznikala nejistota ohledně vedení tohoto klíčového resortu, mohlo by se to odrazit na devizovém trhu i na trhu s dluhopisy,“ uvádí Marek.

Podle Marka jsme na začátku reforem. Ty nejdůležitější a nejméně populární kroky byly zatím spíše odkládány. Jakákoliv ztráta akceschopnosti vlády, rozhádanost uvnitř koalice nebo dokonce uvnitř jednotlivých stran je to, co hospodářská politika České republiky potřebuje nejméně. Nestabilní politická situace může být reflektována na trzích.

„Česká republika měla tu výhodu, že je v rámci regionu vnímána jako jedna z nejstabilnějších zemí a to z politického i ekonomického hlediska. To, co se děje na politické scéně v posledních dnech tento obraz bohužel poněkud kalí,“ pokračuje analytik David Marek a dodává:

„Teď bude důležité, jak rychle se podaří situaci stabilizovat a obnovit normální činnost kabinetu. Prozatím se Česká republika nedostává na první stránky zahraničního tisku, ani do pravidelných reportů mých kolegů ze zahraniční. Stále ještě je situace řešitelná, pokud bude řešení nalezeno rychle a efektivně. Musí se tak ale stát v několika málo následujících dnech.“

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme