Analytik: Po aukci italských dluhopisů zavládla na trzích určitá úleva

Poptávka po italských dluhopisech byla nízká. Itálie utržila za dluhopisy různých splatností 7 miliard eur. U desetiletých se výnosy udržely těsně pod kritickou hranicí sedmi procent. Italská vláda přitom oznámila, že do konce ledna zveřejní další opatření, která mají zajistit zemi hospodářský růst.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muž v Miláně sleduje vývoj italských dluhopisů

Muž v Miláně sleduje vývoj italských dluhopisů | Zdroj: Reuters

Výnos desetiletého italského dluhopisu splatného v roce 2022 klesl pod 7 procent. Podle analytika ČSOB Jana Čermáka to vypovídá o tom, že zavládla určitá úleva po aukci, kdy italská vláda byla vůbec schopná dluhopisy upsat. „Na druhé straně je přece jen konec roku a investoři vědí, že další aukce přijdou na pořad až v polovině ledna,“ uvedl na Rádiu Česko.

Co se týče toho, zda Itálie zvládne s tak vysokým úrokem obsluhovat svůj dluh za současného ekonomického růstu, je to podle analytika v dlouhém období, rozhodně neudržitelné. „Dlouhodobé financování s takto vysokými výnosy by nebylo udržitelné, nicméně všichni věří, že výnosy musí klesnout alespoň do dvou tří let,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Itálii jsme na Rádiu Česko mluvili s analytikem ČSOB Janem Čermákem.

Italský premiér Mario Monti řekl, že ho včerejší aukce povzbudila do dalších prorůstových opatření. Má jít například o větší liberalizaci trhu nebo nový systém sociálního zabezpečení. Podle analytika jde o strukturální záležitosti, které se projeví až v dlouhém období.

„Je to určitě pozitivní a je to opravdu to, co Itálie potřebuje. Na druhou stranu má Itálie likviditní problém a v prvním kvartále příštího roku je splatných asi 160 miliard eur italských dluhopisů. Takže je potřeba tuto obrovskou sumu refinancovat a na to je potřeba sehnat peníze od bank případně jinde,“ přiblížil.

Analytik připomněl, že na současné situaci s prodejem dluhopisů se významně podílí Evropská centrální banka. „Jednak nakupuje na volném trhu dluhopisy od bank, jde o sumy v řádu 10 až 20 miliard týdně. Na druhou stranu bylo tady likviditní opatření, kdy ECB dodala likviditu bankám splatnou až za tři roky, kterou mohou banky nyní použít k nákupu vládních dluhopisů,“ vysvětlil.

Na příkladu Španělska je podle analytika vidět, že tato opatření zabírají. Pomáhá to podle něj i dalším zemím. Itálie ale podle něj pořád zůstává největším rizikem. „Nicméně faktem je, že u některých dalších zranitelných zemí, jako například Francie nebo Belgie, tato opatření zabrala a rizikové prémie se výrazně utáhly,“ dodal.

Tomáš Pavlíček, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme