Analytik: Posun v Libyi může zmírnit obavy trhů z další recese

Zlato opět láme historické rekordy; akciové indexy přešlapují kolem nuly. Tak vypadá začátek tohoto týdne na trzích. Akcie v Asii přitom opět otevřely poklesem. Spekulace o možných intervencích centrálních bank ale následně vedly ke smazání většiny ztrát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burza v New Yorku.

Burza v New Yorku. | Zdroj: Reuters

Tento týden nejsou na pořadu žádná důležitá data, která by mohla zahýbat trhem. Analytik společnosti Patria proto nepředpokládá abnormální pády jako v uplynulých dvou týdnech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik David Marek sve Světě o osmé Rádia Česko

„Na co se bude soustředit pozornost ke konci týdne, bude setkání centrálních bankéřů v americkém Jackson Hole. Očekává se zejména, zda šéf FED Ben Bernanke oznámí posun v měnové politice, nebo nikoliv,“ uvedl Marek.

Spekuluje se také o intervenci Japonců a Švýcarů proti vlastním měnám. Podle analytika ale jde o lokální záležitosti, které nebudou mít vliv na akcie v západní Evropě.

Optimismus naopak podle Marka trhům dodat nejnovější posun v Libyi, kde je tamní vůdce Muammar Kaddáfí po sedmi měsících bojů zřejmě blízko porážky.

„V reakci na poslední vývoj ceny evropské ropy Brent klesly aktuálně o tři procenta. A čím levnější ropa, tím je to lepší pro země, které musí ropu dovážet, což je velká část západní Evropy i Spojené státy. Takže by to mohlo pomoci reálnému ekonomickému vývoji a o něco zmírnit obavy z další recese,“ míní analytik.

Roman Chlupatý, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme