Analytik: Řecko bude zachráněno, zodpovědným politikům nic jiného nezbývá

Řecká krize se vyhrocuje. Poté, co agentura Moody's včera snížila rating země, společná evropská měna propadla na nejnižší úroveň za poslední rok. Na asijských trzích se dostala až na úroveň 1,32 dolaru za euro. Trhy tak reagovaly na spekulace, že zadlužené Řecko nezvládne splatit závazky a zbankrotuje. Společně s tím přibývají i hlasy o možném zániku eurozóny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mince Euro

Mince Euro | Foto: Evropská komise

Brusel včera odhalil, že jsou dluhy Řecka větší, než se dosud věřilo. Chvíli poté Moody's snížila Řecku rating. Podle pozorovatelů země situaci už neustojí a bez půjčky se neobejde.

„Obávám se, že se naplní ten černý scénář a Řecko bude nuceno požádat o pomoc státy eurozóny případně MMF. Protože skutečně se zdá, že investoři ztrácejí s Řeckem trpělivost - budou odmítat Řecko financovat, budou požadovat tak vysoké prémie za riziko, že to Řecko nebude schopné utáhnout,“ uvedl na Rádiu Česko analytik České spořitelny Jan Jedlička.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci zadluženého Řecka hovořil na Rádiu Česko analytik České spořitelny Jan Jedlička.

Připomněl, že podle posledních informací, jsou řecké veřejné finance v mnohem horším stavu, než bylo dosud uváděno. „Takže i půjčky – ty cifry, ty desítky miliard dolarů, o kterých se nyní mluví - nebudou dostatečné a evropské společenství bude muset sáhnout hlouběji do kapsy, aby Řecko zachránilo,“ dodal.

Podle některých politiků by řecký státní bankrot mohl způsobit rozpad eurozóny. Tvrdí to například německá CSU. S tím ale analytik nesouhlasí. „Řecko bude zachráněno, zodpovědným politikům zkrátka nic jiného nezbývá. Výkřiky – vylučme je z eurozóny, nechme je zbankrotovat – to se hezky pronáší od stolů, nebo nezávislým ekonomům, ale když má někdo politickou odpovědnost, tak nic jiného než podat nyní Řekům záchrannou ruku nezbývá,“ uvedl.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme