Analytik: Růst české ekonomiky v příštím roce zpomalí

Česká ekonomika vysílá smíšené signály. Na jednu stranu se v září dařilo vývozcům, průmyslovým podnikům i maloobchodníkům, všechna tato odvětví výrazně předčila očekávání trhu. Na druhou stranu se už tradičně nedařilo stavařům, zklamání ale přišlo i z trhu práce. Nezaměstnanost totiž v říjnu podle ministerstva práce namísto očekávaného dalšího poklesu pouze stagnovala na úrovni 8,5 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zateplení domu

Zateplení domu | Foto: novezahradnimesto.net

„Ve světle dnešních čísel se těžko hledají argumenty pro zpomalení. Nicméně ve stavebnictví a na trhu práce jsou výsledky horší, než se čekalo. Možná se jedná o předzvěst malého zpomalení ekonomiky, které uvidíme v příštím roce,“ říká analytik ČSOB Petr Dufek a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

O výhledu české ekonomiky mluvil na Rádiu Česko analytik ČSOB Petr Dufek

„Myslím, že brzy začneme zaznamenávat pomalejší nárůsty průmyslových zakázek. Německu, které je naším hlavním obchodním partnerem, začne totiž docházet dech.“

Signálem je podle Dufka například i propad průmyslových objednávek v Německu o čtyři procenta. V e výhledu tří až čtyř měsíců se to projeví i na výsledcích české ekonomiky.

„Na tempu hospodářského růstu se velmi podepíše slabá spotřebitelská poptávka a vládní škrty. Dobré výsledky nyní vidíme díky exportu. Když ale vezmeme v úvahu, že se exportu nebude tak dobře dařit a domácí poptávka bohužel neporoste, projeví se to samozřejmě na celkovém výsledku českého hospodářství,“ uvádí Dufek.

„Dařit se bude především exportním odvětvím, jako je elektrotechnika, IT služby a možná finančním službám. Naopak nedaří se a ani v příštím roce se nebude dařit stavebnictví, textilnímu průmyslu, cestovnímu ruchu, maloobchodu.“

Mnozí analytici předpovídají v příštím roce dvouprocentní růst české ekonomiky, samotné podniky čekají procento a nebo méně.

„Pravda bude někde uprostřed. Osobně se kloním k údaji 1,8 procenta. Vše se ale bude odvíjet od toho, jak vysoká bude v příštím roce inflace a to v tuto chvíli nevíme. Nevíme také, o kolik se zvedne cena elektřiny pro domácnosti a pro firmy,“ dodává analytik ČSOB Petr Dufek.

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme