Analytik: Trhy zatím na Obamův plán podpory ekonomiky nereagovaly

Americký prezident Barack Obama včera představil první z několika kroků na podporu ekonomiky. Během příštích šesti let chce napumpovat do dopravní infrastruktury USA 50 miliard dolarů. Zároveň plánuje zvláštní daňové odpustky pro firmy podnikající v této oblasti. Vše by mělo přispět ke snížení nezaměstnanosti, která se v USA drží těsně pod 10 procenty. Republikáni plán okamžitě zkritizovali. Trhy zatím na něj nereagovaly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Newyorská burza

Newyorská burza | Foto: Milan Kopp

Jak na Rádiu Česko uvedl Kamil Bednář, analytik makléřské společnosti BH Securities, plány prezidenta Obamy dnešní seanci nijak neovlivní. „Ostatně neovlivnily v noci obchodování na asijských trzích a v současné chvíli neovlivňují ani kontrakty na americké indexy,“ řekl

„Zatím se jedná o nastíněný plán amerického prezidenta. A velkou neznámou je, jak tvrdě bude Obama ten svůj plán hájit a prosazovat je,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Trhy zatím nereagovaly na Obamův plán podpory ekonomiky Ve studiu Rádia Česko byl Kamil Bednář, analytik makléřské společnosti BH Securities.

Obama navrhuje zainvestovat 50 miliard do obnovy železnic, silnic a ranvejí letišť. Podle analytika by na tom mohly nejvíce vydělat americké ocelářské firmy nebo firmy, které vyrábějí těžké stavební stroje.

Podle agentury Reuters mnozí ekonomové Obamův plán kritizují. Jak tvrdí, 50 miliard není dost. Investice do infrastruktury podle nich navíc ekonomiku nestimulují rychle. „Stimulace ekonomiky je skutečně spíše pomalejší. Ten plán také nijak rychle neřeší vysokou míru nezaměstnanosti,“ domnívá se analytik.

Plán napumpovat státní peníze do infrastruktury a tím stimulovat ekonomiku není prvním svého druhu. A ani posledním - další se od Bílého domu čekají ještě v průběhu tohoto týdne.

„Jistě mezi další plány prezidenta Obamy patří určité daňové pobídky pro malé a střední podniky tak, aby především z této sféry ekonomiky došlo k nabírání nových pracovních sil,“ uvedl analytik.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme