Analytik: Výsledková sezóna by mohla přinést krátkodobé oživení trhu

Společnost Alcoa hlásí za duben až červen v meziročním srovnání dvojnásobně vyšší zisk. Výrobce hliníku, který jako už tradičně zveřejnil svá čísla za skončené účetní období jako první z velkých korporací, tak přiživil spekulace podle kterých zámořské firmy dosahují rekordních zisků. I přesto americké akciové indexy včera zažily nejhorší den za poslední měsíc. A stejně tak byly dnes po ránu pod tlakem i asijské trhy. Důvodem jsou obavy z dalšího vývoje v Evropě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burzovní zprávy /ilustrační foto/

Burzovní zprávy /ilustrační foto/ | Foto: Comstock Images

Trh čeká, že zisky firem obchodovaných v rámci indexu S&P500 v průměru narostou o více než 15 procent. Čísla od firmy Alcoa tato očekávání podle některých ekonomů přiživila.

„Co se týká výsledkové sezóny, mohla by přinést alespoň krátkodobé oživení proti současné náladě. Nicméně bude to záviset od výsledků za uplynulý kvartál a také od toho, jaké budou společnosti zveřejňovat výhledy na zbytek roku,“ řekl na Rádiu Česko analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Rádia Česko byl analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil.

Společnost Alcoa podle něj není pro trh až tak relevantní. „Ten těžební obor je momentálně jedním z nejméně problematických. Takže důležitější budou spíše výsledky společností z jiných oborů,“ dodal.

I pokud by byly výsledky velkých korporací nad očekávání odborníků, obavy z rostoucích dluhů v Evropě i v Americe podle analytika nepřekryjí. „Samozřejmě krátkodobě mohou náladu posílit, na vyřešení celkové situace bude ale důležité to, jak se v Evropě podaří vyřešit situaci jihoevropských zemí a jejich zadluženost,“ uvedl.

Problémy Itálie mohou být pro akciové trhy nebezpečnější než problémy Řecka

Navíc vedle zadlužení států se trh obává také toho, že mnohé italské a španělské banky nezvládly druhé kolo zátěžových testů. Výsledky se mají zveřejnit na konci týdne, což je podle analytika jedna z nejzásadnějších událostí tohoto týdne.

„Zveřejnění výsledků stres testů bude důležité a problémy se zřejmě objeví. Naznačuje to i včerejší odpor německých bank proti tomu, že zveřejnění bude příliš podrobné a bude odhalena jejich strategie. Zřejmě se ukáže, že jejich expozice vůči dluhopisům problémových zemí, zejména Itálie, bude poměrně velká. Takže italské a španělské banky určitě problémové budou a zřejmě bez problému nebudou ani banky ve Francii, Holandsku nebo Německu,“ přiblížil.

Podle analytika je Itálie pro Evropu velkým problémem. „Je to zadlužená země, po Japonsku a USA má největší dluh. Takže pro akciové trhy by její větší problémy byly velmi nebezpečné, nebezpečnější než například problémy Řecka. V Itálii bude velmi záležet na tom, jestli se jí podaří uklidnit trhy nějakým řešením aktuální vnitropolitické situace v souvislosti s reformami a úsporami,“ vysvětlil.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme