Analytik: Za rekordní nezaměstnaností ve Španělsku je malá flexibilita trhu práce

Počet Španělů na podpoře v nezaměstnanosti raketově roste. V březnu se zvýšil zhruba o 39 tisíc a přesáhl tak 4 a tři čtvrtě milionu. Podle španělského ministerstva práce je to meziroční nárůst skoro o deset procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protestující Španělé

Protestující Španělé | Foto: Alberto Di Lolli | Zdroj: ČTK

Španělsko má už dlouho nejvyšší míru nezaměstnanosti v celé Evropské unii, která dosahuje 23 procent, což v praxi znamená, že bez práce je více než 5 a čtvrt milionu lidí.

„Špatná situace na španělském trhu práce je způsobená slabou domácí poptávkou, kdy vláda v důsledku duhové krize musí škrtat, což se odráží v tom, že firmy mají málo zakázek a musejí propouštět. Druhým faktorem je malá flexibilita tamního trhu práce. Pro podniky je velmi těžké propustit zaměstnance, který je u nich na dobu neurčitou,“ vysvětlil na Rádiu Česko analytik Raiffeisenbank Václav Franče.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příčiny rekordní nezaměstnanosti ve Španělsku jsme na Rádiu Česko rozebrali s analytikem Raiffeisenbank Václavem Frančem.

Trh práce by měla pomoci rozhýbat reforma španělské vlády, proti které teď protestují odbory i zástupci veřejnosti. Pokud by se vládě podařilo reformy zrealizovat, mohlo by to podle analytika nezaměstnanost v zemi v dlouhodobém horizontu ovlivnit.

„Protože reformy jsou zaměřeny na flexibilitu trhu práce, což je dlouhodobá Achillova pata španělského pracovního trhu. Například obsahují zjednodušení propuštění zaměstnanců, což by skutečně v dlouhodobém horizontu mohlo pomoci,“ uvedl.


Podle některých ekonomů povede ale další přírůstek lidí na podpoře k začarovanému kruhu, kdy stát bude opět muset navýšit výdaje na nezaměstnané, vybere opět o něco méně daní z příjmů i ze spotřeby a dostane se tak vlastně do jakési dluhové spirály.

„Na druhou stranu řada lidí z té podpory vypadne, protože už ji pobírají příliš dlouho. Takže jakési masívní zvyšování podpory nebo výdajů na podporu nehrozí. Spíše je ve Španělsku problém, že je slabý hospodářský růst a příjmy státu jsou slabé obecně,“ vysvětlil.

V následujících měsících se situace na trhu práce bude podle analytika nadále zhoršovat. „A lze očekávat nárůst v řádech jednotek procentního bodu někdy do konce roku 2012. O zlepšení lze hovořit až od roku 2013, kdy by se růst španělské ekonomiky mohl pomalu nastartovat,“ míní Franče.

Martina Mašková, Naďa Bělovská, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme