Analytik: Zablokování ratifikace ESM německým ústavním soudem je málo pravděpodobné

Německý ústavní soud v úterý přezkoumá stížnost opozice na protiústavnost parlamentem schváleného stálého záchranného fondu eurozóny (ESM) a fiskálního paktu. Rozhodnutí soudu očekávají všichni zachránci eura s obavami. Vládní politici mají za to, že veto smlouvy, která má udržet v Evropě fiskální disciplínu, by mělo pro Evropu ‘drastické důsledky‘.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německý ústavní soud

Německý ústavní soud | Zdroj: Reuters

Obě komory německého parlamentu schválily Evropský stabilizační mechanismus a fiskální pakt na konci června, někteří poslanci ale ihned podali stížnost k ústavnímu soudu. Spolkový prezident Joachim Gauck nyní s podpisem čeká na verdikt ústavního soudu.

Analytik Ústavu mezinárodních vztahů Robert Schuster na Rádiu Česko upozornil, že německý ústavní soud už dříve vyjadřoval výhrady k přenášení pravomocí německého státu do Bruselu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Německý ústavní soud v úterý přezkoumá stížnost opozice proti schválení záchranného fondu eurozóny. O tématu jsme na Rádiu Česko mluvili s analytikem Ústavu mezinárodních vztahů Robertem Schusterem.

„Německý ústavní soud už v minulosti ve všech zásadních otázkách týkajících se budoucnosti EU řekl, že konečné slovo musí mít německý parlament. Předpokládám, že i zítřejší verdikt ústavního soudu se bude točit kolem otázky, jakou roli bude mít německý parlament,“ uvedl.

Možnost, že německý ústavní soud ratifikaci fiskálního paktu zastaví, je podle něj málo pravděpodobná. „Už i z většiny argumentů, které v minulých dnech zazněly proti záchrannému mechanismu, vyplývá, že to není nic, co by šlo proti německé ústavě,“ dodal.

O víkendu varoval předseda Spolkového sněmu Norbert Lammert z CDU (Křesťansko-demokratické unie) před vážnými důsledky, pokud soud pakt odmítne.

Z řad FDP zase zazněly pochybnosti o tom, zda jsou ústavní soudci dostatečně kompetentní na to, aby o tak složité věci, jako je fiskální pakt, rozhodli. Nejsou prý dost dobře informovaní o tom, co se děje v evropských institucích.

„To je jeden postoj, ale z druhé strany německého politického spektra se ozývají hlasy, že by o krocích týkajících se záchrany eurozóny a vůbec uspořádání Evropské unie měli hlasovat všichni Němci v referendech. Tam by riziko, že by o složitém materiálu hlasovali lidé, kteří tomu nemohou rozumět a musí důvěřovat politikům, bylo by riziko daleko větší,“ řekl Schuster.

Naďa Bělovská, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme