Analytik: Zrušení moratoria těžby ropy z moře se hned do cen nepromítne

Těžba ropy na mořském dně u břehů Spojených států může pokračovat. Rozhodl o tom odvolací soud, který odmítl žádost administrativy prezidenta Baracka Obamy. Ta se snažila po havárii vrtu společnosti BP v Mexickém zálivu prosadit půlroční zákaz těžby, aby mohla zjistit jak velké nebezpečí představují projekty podobné případu BP. Podle ekonomů ropné společnosti rozhodnutí vítají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ropná plošina

ropná plošina | Foto: Gaffney Kroese Supply Corp.

„Pro těžební společnosti je to skvělá zpráva. Pro trh se uvolní zhruba jeden milion barelů ropy denně. Při současných cenách ropy to znamená příjem kolem 70 milionů dolarů za den,“ uvedl k rozhodnutí soudu analytik poradenské společnosti Ena Jiří Gavor.

Zrušení moratoria se podle něj ale nepromítne okamžitě do cen ropy. „Nečekám žádný výrazný okamžitý dopad. Zrovna tak, jako samotná havárie nezpůsobila raketový výstřel cen vzhůru. Daleko významnější efekt je celková ekonomická situace. A nyní žijeme v období, kdy celková nabídka pro trh je dostatečná a ceny ropy jsou i přes výpadek těžby ze zálivu na přijatelné úrovni,“ uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik poradenské společnosti Ena Jiří Gavor na Rádiu Česko.

Co se týče střednědobého dopadu, je to pro těžební průmysl pozitivní zpráva. „Budou to další významné objemy ropy na trh. Těžba v zálivu představuje zhruba desetinu celkové americké spotřeby, to by na trhu chybělo,“ vysvětlil.

Protože po oživení ekonomiky se podle něj očekává růst poptávky a tlak na ceny ropy vzhůru, těžba v zálivu pomůže utlumit očekávaný růst cen.

Roman Chlupatý, Katarína Brezovská, Karolína Koubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme