Analytik: Zrušení ruského embarga na vývoz obilí cenu výrazně nesníží

Rusko se chystá od 1. července zrušit zákaz vývozu obilí. Oznámil to Viktor Zubkov, který má na starosti ruské zemědělství. Zákaz platí od loňského srpna. V tu dobu Rusko postihlo sucho a úroda klesla na 61 milionů tun. Tedy o 36 milionů tun méně než v předchozím roce. Ruské protiexportní opatření přitom raketově zvedlo cenu potravin po celém světě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zrna obilí

Zrna obilí | Foto: Corel GALLERY

Znovuobnovení exportu třetího největšího vývozce obilí na světě podle odborníků opět zahýbá s cenami této komodity na trhu. Jak na Rádiu Česko v této souvislosti připomněl analytik společnosti Cyrrus Jan Roh, Rusko v následujících 12 měsících vyexportuje asi 10 milionů tun pšenice, což podle něj ve srovnání loňskými 4 miliony tun na exportech vypadá na velký nárůst.

„Nicméně rok předtím bylo vyexportováno přes 18 milionů tun. Navíc kvalita ruské pšenice není taková, jako z jiných zemí. Takže zatímco Rusko obnovením exportu pomůže vyrovnat nedostatky po krmné pšenici, tak komodita ve vyšší třídě kvality může být stále nedostatkovým zbožím,“ přiblížil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Současnou situaci na trhu se zemědělskými plodinami sleduje analytik společnosti Cyrrus Jan Roh. Byl hostem Rádia Česko.

Dodal, že dalším faktorem, který pravděpodobně omezí další pohyb v cenách, je fakt, že obchodníci krok ruské vlády očekávali a do cen ho započítali přibližně dva dny předtím.

Zákaz exportu obilí z ruských sýpek ve svém důsledku vedl k rekordnímu růstu cen potravin a podle některých analytiků také k bouřím nespokojených obyvatel v arabském světě. Také podle Roha je mezi ruskými exporty obilí a nepokoji přímá souvislost, ale jde jen o jeden z mnoha faktorů.

„Na vině růstu cen komodit je všeobecně nepříznivé počasí pro pěstování nejen pšenice, ale také například rýže a dalších komodit potřebných pro výrobu potravin. A je pravděpodobné, že zrušení ruského embarga cenu ani nějak výrazně nesníží,“ dodal.

Vyhlídky letošní sklizně nejsou růžové

Co se týče vyhlídek na sklizeň obilí v letošním roce, podle Roha to také nevypadá moc dobře. Připomněl, že meteorologické předpovědi výraznou změnu nenaznačují.

„Sucho asi přetrvá v Belgii, jižním Německu, Francii a také v Anglii. Teploty mají být také nad dlouhodobým průměrem. Takže většina Evropy by se měla potýkat s nedostatkem vody. Rozdíl podle odborníků by měl činit asi 30 procent,“ přiblížil.

Martina Mašková, Roman Chlupatý, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme