Analýza: v Česku přibývá firem, které vlastní či řídí ‚bílí koně‘ s bydlištěm na úřadě, letos jich je 14 500

Bydlí takzvaně na radnici, ale zároveň vlastní nějakou firmu anebo působí v jejím vedení. Takových lidí letos v Česku skokově přibylo. Ukazuje to analýza společnosti Bisnode. S tím souvisí i zvyšující se počet firem, ve kterých se lidé s trvalou adresou na městském úřadě angažují. Tématu se věnuje Radiožurnál.

Tento článek je více než rok starý.

praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čekání na taxi (ilustrační foto)

Počet lidí bez vlastní trvalé adresy, kteří zároveň působí v nějaké firmě vzrostl skoro na deset tisíc. (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Podniků, které vlastní nebo řídí lidé s bydlištěm na radnici, bylo letos v Česku skoro 14 500 - to je přibližně o dvě třetiny víc než loni. Jde asi o necelá tři procenta všech českých firem. Podobně narostl taky počet lidí bez vlastní trvalé adresy, kteří zároveň působí v nějaké firmě, a to skoro na deset tisíc.

Nemusí to být lidé, kteří přišli o střechu nad hlavou. Můžou to být osoby, které se třeba záměrně skrývají před státními úřady - upozorňuje analytička společnosti Bisnode Petra Štěpánová.

„Za těmi firmami mohou stát také zkrachovalí podnikatelé, kteří mohou v některých případech hrát roli bílého koně. Nasazení bílého koně do firem znepřehledňuje skutečné vlastnické vztahy v ekonomice. A zásadně komplikuje prověřování obchodních partnerů,“ přiblížila Radiožurnálu.

Průzkum: skoro dvě procenta českých firem vlastní ‚bílí koně‘ s bydlištěm na úřadě

Číst článek

Podle Štěpánové ale za skokovým nárůstem takových společností můžou být taky tvrdší postupy finančních úřadů. 

Většinou jsou to na první pohled bezproblémové firmy. Ale je mezi nimi například víc nespolehlivých plátců DPH - jde asi o pětinu podniků, ve kterých figurují lidé s bydlištěm na úřadě. Pro srovnání - ze všech firem v České republice mají problémy s platbou DPH necelá dvě procenta společností. 

„Stejně tak pokud sledujeme negativní události, což jsou insolvence, exekuce nebo úpadky. U běžných firem je jimi ohroženo 1,6 procenta, u firem s bezdomovci je to 5,1 procenta z celkového počtu. To znamená, že jsou tyto firmy výrazně rizikovější,“ popisuje další rizika Petra Štěpánová z Bisnode.

Vede Praha

Úplně nejvíc takových firem najdeme v Praze - tam jich sídlí víc než tři tisíce. Následuje Středočeský a pak Jihomoravský kraj. A třeba v Královéhradeckém a Ústeckém kraji se jejich počet meziročně zdvojnásobil. Rekordmanem v počtu lidí hlášených na radnici a zároveň působících v nějaké firmě je Praha 4. Její mluvčí Jiří Bigas tvrdí, že je radnice k sobě zapsat musí a že jim na úřad jen chodí poštovní doručenky.  

Skrývání dlužníků bude těžší, trvalé bydliště na radnicích bude zřejmě i v občanském průkazu

Číst článek

„Je to agenda, kterou nám ukládá zákon. Pošta osob bez trvalého bydliště k nám nechodí. U nás na úřadě jsou uloženy pouze doručenky, které si tito lidé u nás vyzvedávají, a s nimi potom jdou na poštu,“ popsal.

Na úřadě Prahy 4 má adresu 324 lidí, kteří působí v nějaké společnosti. Tato městská část jich měla nejvíc taky v loňském roce. Ale největší nárůst zaznamenala Praha 1, kde oproti předchozímu období stoupl počet takových osob o 131 procent. Celkem jich tam 164.

Podle společnosti Bisnode má každý pátý podnik v Česku virtuální adresu - to je asi o šest procent víc než loni. Opět platí, že nejvíce takových sídel najdeme v Praze. Známá tím je Rybná ulice v centru hlavního města, kde papírově sídlí skoro pět tisíc společností. Většina firem, které mají virtuální sídlo, podniká ve službách, obchodu nebo s nemovitostmi.

Jakub Horáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme