Analýza ČSÚ: Česko není na řecké cestě, reformy jsou však nutné

Český statistický úřad dnes představí analýzu, jak si za posledních pět let vede česká ekonomika. Česko by mělo být podle analýzy druhou nejméně zadluženou zemí. Aby byl tento stav udržitelný, jsou však nezbytné reformy veřejných financí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český statistický úřad (ilustrační foto)

Český statistický úřad (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

ČSÚ se ve své poměrně rozsáhlé analýze období 1995 - 2010 zabýval jednak konkurenceschopností, ale také takzvanou konvergencí, čili přibližováním se průměrné úrovni Evropské unie. Analýza zahrnovala i zhodnocení nerovnováh, které se promítají zejména v zadluženosti.

„Bohužel musíme konstatovat, že v posledních dvou letech se zastavil trend přibližování výkonnosti České republiky průměru v úrovni Evropské unie,“ řekla v Ranním interview Radiožurnálu vedoucí Oddělení svodných analýz statistického úřadu Drahomíra Dubská a pokračovala:

„Co se týká tempa přibližování takzvané reálné konvergence, tak nebýt Prahy, tak zbytek České republiky, regiony za celých 15 let zůstávají v poměru průměrné výkonnosti Evropské unie stále stejné. Jsou zhruba na dvou třetinách průměru Evropské unie.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky analýzy ČSÚ přiblížila v Ranním interview Radiožurnálu vedoucí Oddělení svodných analýz statistického úřadu Drahomíra Dubská

V praxi to podle Dubské neznamená, že by regiony stagnovaly a nevyvíjely se. Tento setrvalý poměr k průměru EU je však dán podobnou plynulostí rozvoje jak Evropy, tak regionů Česka.

Z výsledků analýzy je také patrné, že Česká republika patří k nejméně zadluženým zemím EU. Zkoumán byl jak dluh veřejný, daný schodkem státního rozpočtu, tak soukromý, tedy souhrn dluhů domácností a firem.

„Když sečteme dluh vládního sektoru, dluh domácností a dluh firem, tak je Česká republika druhou nejméně zadluženou zemí v Evropské unii,“ konkretizuje Drahomíra Dubská a dodává, že český dluh činí přibližně 110 procent HDP.

Rizikovým faktorem vcelku pozitivního vyznění analýzy je zejména udržitelnost schodku veřejných financí.

„Patříme k zemím s nejrychlejším stárnutím v Evropě, což s sebou nese nároky na vyplácení důchodové dávky, dávky na zdravotní péči, takže ve střednědobém a zejména dlouhodobém horizontu to samozřejmě není dobré a reformy jsou bezpodmínečně nutné,“ uzavírá Drahomíra Dubská s pevným tvrzením, že Česko nebylo a není na řecké cestě.

Jan Pokorný, Martin Drtina, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme