Analýza: Rozvíjející se ekonomiky porostou rychleji než vyspělé

Rozvíjející se ekonomiky porostou výrazně rychleji než ty vyspělé. Země jako Čína, Indie nebo Brazílie letos několikanásobně překonají růst Evropské unie, USA nebo Japonska a tomu bude odpovídat i vývoj na jejich kapitálových trzích. Vyplývá to z aktuálních analýz odborníků z fondů Raiffeisen Capital Management.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchodování na burze

Obchodování na burze | Foto: AFP

Raiffeisen Capital Management letos počítá i s růstem českého akciového trhu, ovšem o pouhých 3,6 procenta. V Polsku už ale odhaduje růst akcií na 14,4 procenta a v Rusku dokonce na 33 procent.

Zhruba třicetiprocentní růst by podle fondů Raiffeisenbank měly vykázat také akciové trhy v Brazílii, Číně nebo Indii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s analytikem Petrem Bártkem pro Rádio Česko

Se závěry analýzy souhlasí i analytik České spořitelny Petr Bártek. „Asijské trhy mají celkově lepší ekonomické základy a růst hospodářství ve vysokých číslech se tam dá očekávat i letos,“ uvedl.

Za příliš optimistický považuje Bártek odhad růstu polského trhu. „Burza už výrazně smazala diskont ocenění, který tam byl před několika měsíci, a je to trh, který má částečně vazbu na západní Evropu, kde jsou růsty výrazně nižší,“ podotkl analytik.

Předpokládaný pomalejší růst českého trhu vysvětluje hlavně strukturou titulů na pražské burze: „Složení je celkově defenzivnější, což znamená, že při poklesu je nižší pokles, ale při růstu i nižší růst. Druhá věc je, že česká burza už je o něco výše oceněná než třeba polská.“

Pro rok 2011 počítá analýza fondů Raiffeisen Capital Management v Česku s růstem akcií o 4,4 procenta. Podle Bártka se nedá očekávat, že by se pražská burza mohla v horizontu jednoho nebo dvou let znovu vrátit k takovému růstu, jaký vykazovala před krizí.

“Předkrizové růsty byly výjimečné tím, že se snižoval rozdíl mezi oceněním západoevropských a východoevropských trhů, hlavně českého. Teď bude růst burzy u nás tažen především firemními výsledky spíše než změnami v relativním ocenění a tam si myslím, že jsou realistické růsty maximálně do deseti procent,“ míní Bártek.

Martin Hromádka, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme