Analýza: V únoru v Česku přibylo 1501 firem, nejvíce od ledna 2019. Tisíc společností zároveň zaniklo

V Česku v únoru přibylo 1501 společností, což je nejvyšší počet od ledna 2019. Vzniklo 2594 firem, o 179 více než v lednu a nejvíce od loňského února. Zároveň zaniklo 1093 společností, o 246 méně než o měsíc dříve. Vyplývá to z aktuální analýzy dat společnosti CRIF.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řemeslník v dřevovýrobě (ilustrační foto)

Zatímco v lednu připadalo na deset zaniklých společností 18 nově vzniklých, v únoru šlo už o 24 firem, což je nejvíce od srpna 2018, uvedla CRIF | Zdroj: Profimedia

„V únoru většinou nevzniká více společností než v lednu. Letošní únor je tak v rámci posledních několika let specifický. Podobné je to u počtu zaniklých firem. Ten býval v posledních letech v obou měsících podobný. V obou případech jde ale spíše o shodu okolností a důsledek nízkých lednových čísel,“ uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.

Po roce trvajících restrikcí v souvislosti s hrozbou covidu-19 se podle analytika Golden Gate CZ Pavla Ryby česká ekonomika ukazuje jako mimořádně odolná. Schopnost firem přežít mnohdy i navzdory kontroverzním opatřením je velmi vysoká.

Přesto se reálné důsledky krize plně ukážou až teprve ve druhé polovině tohoto roku, protože dotační programy zatím drží část postižených firem nad vodou, uvedl Ryba. Rostoucí čísla nově vzniklých firem mohou být indikátorem toho, že se čeští podnikatelé už umějí adaptovat na nové podmínky. Důkazem je přechod celé řady firem na online prodej, dodal analytik.

‚Opatřit si teď testy je pro firmy prakticky nemožné.‘ O povinném testování ve výrobě s Tomášem Lysoňkem

Číst článek

Díky kombinaci vyššího počtu nových společností a nižšího počtu těch zaniklých se v únoru také skokově zvýšil počet nových firem připadajících na jednu zaniklou.

Zatímco v lednu připadalo na deset zaniklých společností 18 nově vzniklých, v únoru šlo už o 24 firem, což je nejvíce od srpna 2018, uvedla CRIF.

V únoru vzniklo nejvíce obchodních společností v Praze (1089), v Jihomoravském kraji (260) a v Moravskoslezském kraji (173). U 407 společností nebylo přiřazeno místo podnikání, respektive v jakém kraji mají sídlo.

Počet zaniklých firem byl nejvyšší opět v Praze (497), v Jihomoravském kraji (108) a v Moravskoslezském kraji (76).

Na konci února bylo v ČR evidovaných 543 000 společností. Zhruba třetina z nich však nebyla aktivní, tedy neměla žádné zaměstnance a nevykazovala příjmy. Celkem tak v Česku působilo 380 000 firem.

„Počet obchodních společností v ČR pravidelně roste, i když v posledních letech stále pomaleji. Mezi lety 2014 a 2017 přibývalo ročně 20 000 společností, v roce 2019 šlo o 15 000 firem a v roce 2020 pouze o 11 000,“ upozornila Kameníčková. Letos zatím přibylo 2500 firem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme