Andreas Treichl: Krize příště zasáhne východní Evropu více

Regulátoři ignorují příčiny nedávné finanční krize. Dá se proto čekat, že ta se bude opakovat. Vzhledem k vývoji bankovního sektoru ve střední a východní Evropě je navíc pravděpodobné, že příští krize náš region zasáhne mnohem výrazněji než ta nedávná. Romanu Chlupatému to ve Vídni řekl generální ředitel skupiny Erste Andreas Treichl. Jak doplnil, ne všechno, co nyní regulátoři dělají, je ale podle něj špatné:

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andreas Treichl

Andreas Treichl | Foto: erstegroup.com

Já si myslím, že nelze nic namítat proti požadavku, aby banky držely více kapitálu. Vzhledem k tomu, co se stalo, vzhledem k tomu, že banky jsou zodpovědné za finanční krizi, podle mě nemůže nikdo nic říci proti snahám, aby byl bankovní sektor bezpečnější. A to, o čem se nyní diskutuje, bankovní sektor bezpečnější udělá. Jestli jsou ale všechny tyto věci rozumné, a jestli to skutečně vylepší bankovní sektor jako takový, o tom pochybuji.

Přehrát

00:00 / 00:00

S generálním ředitelem skupiny Erste Andreasem Treichlem mluvil Roman Chlupatý

Můj názor je takový, že regulace v podstatě dělá něco s důsledky krize. Že je nastavena tak, aby se opět nestalo to, že daňoví poplatníci musí banky zachraňovat. A v tomto smyslu je velmi dobrá. Ale podle mého názoru jen velmi málo dělá něco s problémy, které krizi způsobily. Nevidím prostě změny, které by bankám zabránily, aby vydávaly subprime hypotéky. Samotné jádro problému tak zůstalo nedotčené. A já jsem proto velmi naštvaný.

Znamená to, že zažijeme finanční krizi číslo dvě, a to v blízké budoucnosti?

Pokud říkáte v blízké budoucnosti, tak říkám, že je to možné. Pokud vynecháte v blízké budoucnosti, tak říkám, že je takřka jisté, že se to stane znovu.

Bude jí střední a východní Evropa do jisté míry uchráněna, jako tentokrát? A nebo kvůli vývoji kupředu, ke kterému v bankovnictví v regionu dochází, ji to napříště zasáhne naplno?

Příště, pokud to nebude v blízké budoucnosti, bude východní Evropa ovlivněna krizí více. Byla velmi tvrdě ovlivněna tou minulou krizí. Příště bude zasažena jiným způsobem. Neuvidíte tak významný propad HDP. Prostě proto, že východní Evropa, až přijde ta další krize, bude mnohem silnější, lidé budou bohatší, státy budou bohatší, budou mít více peněz. Bude tu víc vkladů a víc likvidity. Ale stejně tak tu bude mnohem více špíny. Přitom to, co tentokrát střední a východní Evropu zachránilo, bylo to, že bankovní sektor byl naprosto bez špíny. Příště tomu tak nebude. To je jisté.

Exkluzivní rozhovor s generálním ředitelem skupiny Erste Andreasem Treichlem si můžete na Rádiu Česko poslechnout dnes po zprávách v 15.30 v pořadu Studio Česko.

Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme