Babiš jednal s prezidentem Indie. Schůzka se točila kolem posílení obchodní spolupráce obou zemí

Setkáním s indickým prezidentem Rámem Náthem Kóvindou uzavřel v sobotu český premiér Andrej Babiš (ANO) svou dvoudenní návštěvu Indie, která se uskutečnila v rámci týdenní cesty na jih Asie. Podobně jako v pátek s indickým premiérem Naréndrou Módím, se rozhovor točil především kolem obchodu a konkrétních potenciálních možností, jak vzájemnou výměnu posílit, řekl novinářům po setkání Babiš.

Dillí Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Andrej Babiš během tradičního přivítání v závodě Škody Auto a VW v Chakanu u Pune v Indii. Vpravo od premiéra je člen představenstva Škody Auto Bohdan Wojnar

Premiér Andrej Babiš během tradičního přivítání v závodě Škody Auto a VW v Chakanu u Pune v Indii. Vpravo od premiéra je člen představenstva Škody Auto Bohdan Wojnar | Foto: René Fluger | Zdroj: ČTK

Kóvind navštívil Česko loni v září. Sešel se tehdy s prezidentem Milošem Zemanem, Babišem a dalšími politiky.

Babiš v Dillí novinářům řekl, že sobotní schůzka na tu poslední navázala. „Tehdy jsem ho prosil, jestli by nám nemohl doporučit někoho do mezinárodní rady pro vědu a výzkum, to je na dobré cestě,“ řekl.

„Myslím, že jsme udělali maximum pro to, abychom připomněli v Indii Českou republiku, naše značky, naše lidi. Mluvili jsme o konkrétním byznysu,“ uvedl český premiér.

Babiš jednal s thajským premiérem. Čan-Oča se zajímal o automobilový průmysl i vojenské technologie

Číst článek

Rozhovor se podle něj zaměřil na konkrétní firmy a záležitosti, na kterých by země mohly spolupracovat. „Doufám, že naše společná výměna bude ještě větší než doposud,“ dodal.

Babiš uskutečnil první premiérskou oficiální návštěvu z Česka v Indii od roku 2006, kdy zemi navštívil Jiří Paroubek. O pět let dříve byl v Indii jako premiér i nynější prezident Miloš Zeman. Z prezidentů do Indie cestoval v roce 1994 Václav Havel a o 11 let později Václav Klaus.

Po přijetí v prezidentském paláci Ráštrapati Bhavan v hlavním městě Dillí Babiš odcestuje do Prahy. Od pondělí postupně navštívil Singapur, Thajsko a Indii. Ve všech zemích se setkal s premiéry, v Singapuru i s prezidentkou. Cestu zaměřoval především na hospodářské vztahy, politickou delegaci doprovázelo 58 zástupců ze 42 firem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme