Babiš kritizuje nařízení o minimálních mzdách pro řidiče autobusů, chce ho zrušit

Premiér Andrej Babiš z hnutí ANO chce zrušit nařízení, kterým bývalá vláda loni zvedla minimální mzdy řidičů linkových autobusů. Předseda vlády to oznámil po čtvrtečním jednání s Asociací krajů. Opatření označil za předvolební akci bývalého premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Po silnici jezdí stovky aut denně včetně linkových autobusů

Ilustrační foto. | Foto: Michal Polášek

Šéf hnutí ANO tak považuje za nesmysl určovat mzdy řidičů u soukromých přepravců.

„Byla to jen akce pana premiéra (Sobotky) před krajskými volbami, kdy se chtěl zalíbit a myslel si, že získá hlasy v krajských volbách. Aby premiér určoval mzdy řidičů soukromých přepravců, to je nesmysl," prohlásil Babiš.

Minimální mzda od pondělí vzroste. Stát více pomůže i těm, kteří zaměstnávají hendikepované

Číst článek

Minulá vláda ČSSD, KDU-ČSL a hnutí ANO rozhodla, že od ledna 2017 stoupnou minimální mzdy řidičů autobusů zhruba o třetinu, a to na 98 korun. Zvýšily se i další příplatky.

Podle šéfky Asociace krajů Jany Vildumetzové (ANO) bylo navýšení mezd řidičů nesystémové a nešťastné. „Krajům to způsobilo nejen problémy finanční, ale i legislativní. Zásah do rozpočtu v roce 2017 byl 840 milionů korun, které jsme museli dát dopravcům, a 420 milionů korun to bude v letošním roce,“ citovala ČTK karlovarskou hejtmanku.

Kraje veřejnou dopravu objednávají a potřebné linky dotují.

Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme