Česko obhájilo kladný úvěrový rating, i díky poklesu vládního dluhu. 'Nejmenší v Evropě,' hodnotí to Babiš

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) ocenil, že Česko má v hodnocení úvěrové spolehlivosti agentury Fitch Ratings nadále stupeň A+. Agentura hodnocení potvrdila v pátek s tím, že ke zlepšení ratingu by mohl vést například pokračující pokles poměru vládního dluhu k hrubému domácímu produktu (HDP). Babiš v sobotu řekl, že na tomto parametru si dával záležet už jako ministr financí.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér v demisi a šéf hnutí ANO Andrej Babiš v Ostravě na slavnostním otevření Korejské vesničky na Olympijském festivalu 2018

Premiér v demisi a šéf hnutí ANO Andrej Babiš v Ostravě na slavnostním otevření Korejské vesničky na Olympijském festivalu 2018 | Foto: Ožana Jaroslav | Zdroj: ČTK

„Na tom parametru (poměr vládního dluhu k HDP – pozn. red.) jsem si dal jako ministr financí záležet, máme jeden z nejmenších v Evropě,“ uvedl Babiš.

Babiš dostal od Zemana neomezenou dobu na jednání o nové vládě, 101 podpisů nechce

Číst článek

Přál by si však, aby český růst táhly více investice. „Proto chceme hlavně v rozpočtu v roce 2019 masivně investovat. Tím, že HDP roste, tak není problém masivně investovat, i kdyby třeba byl větší deficit,“ řekl dále Babiš.

Jako možné investice zmínil v souvislosti se svou páteční návštěvou v Brně například tamní porodnici, vlakové nádraží, ale i sportoviště hokejové Komety a za Lužánkami.

„Chceme zmapovat všechny možné investice v Čechách a snažit se masivně investovat. Hlavně mít legislativu, která by nám to dovolila,“ dodal.

Zvolnění růstu HDP

Agentura Fitch odhaduje, že reálný HDP České republiky se v loňském roce zvýšil o 4,3 procenta, zejména díky spotřebě domácností podporované stoupajícími disponibilními příjmy.

V letošním roce očekává agentura zvolnění růstu HDP na 3,5 procenta a napřesrok počítá s dalším zpomalením, a to na 2,9 procenta.

Úvěrový rating je důležitý pro investory, protože jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček. Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímán v očích věřitelů a je pravděpodobnější, že si bude schopen zajistit nižší úrok.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme