Ani hotovost, ani karta. V Somalilandu se platí téměř výhradně telefonem

Bezhotovostní platby jsou stále častější na mnoha místech na světě. Jejich rozvoji pomáhají moderní technologie, a to až tak, že v technologicky vyspělých ekonomikách už pro běžné nákupy většinou člověk hotovost nepotřebuje. První místo na světě, kde se od hotovostních plateb ustoupí úplně, ale podle britské BBC nejspíš bude část Somálska.

Tento článek je více než rok starý.

Hargeysa Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chytrý telefon (ilustrační foto)

Chytrý telefon (ilustrační foto) | Foto: pixabay.com | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Bezhotovostní styk nebude fungovat v celém Somálsku, ale jen v jeho části Somalilandu, což je separatistický region na severu, který je teď fakticky nezávislý na centrální vládě v Mogadišu. A podle BBC je to proto, že v Somalilandu se už dnes v hotovosti prakticky neplatí. Nepoužívají se ani bankovky, ale ani platební karty, ať už kontaktní, nebo bezkontaktní.

Místo toho obyvatelé Somalilandu peníze převádějí přes své mobilní telefony. Lidé k platbě potřebují jen telefon a pak znát částku a kód obchodníka.

Polská dopravní policie zavádí bezhotovostní platby pokut. Cizince už nebude muset vozit k bankomatům

Číst článek

Přechod na podobné mobilní platby dnes v rozvojových zemích není až tak neobvyklý. Zdaleka ne každý má totiž v rozvojových zemích bankovní účet a tedy i platební kartu a zároveň pořizování platebních terminálů na tamní poměry nemusí být zrovna levná záležitost.

Naproti tomu mobilní telefon má prakticky každý - v Somalilandu asi 80 % lidí -  a mají ho i obchodníci. Tamní lidé mohou vynechat jednoho prostředníka - banku - a platby vyřizovat přes telekomunikační společnost, přes kterou stejně peníze převádějí.

Za šrot budou sběrny platit už jen bezhotovostně, novelu schválili senátoři

Číst článek

Výjimečnost Somalilandu pak ale spočívá hlavně v tom, že tam si tuto metodu platby vynutila praxe. A to hned ze dvou důvodů. Zaprvé, v separatistickém regionu, který není mezinárodně uznaný, podle BBC prakticky nefungují pobočky mezinárodních bank. To znamená, že zaměstnavatelé nemůžou výplaty posílat na bankovní účty tak jako jinde na světě.

A druhým důvodem je bezpečnost a vysoká inflace. Kvůli prakticky setrvalému propadu tamního šilinku - který stejně jako celá země není mezinárodně uznanou měnou - se lidem ani nevyplatí mít hotovost, protože na pořízení středně velkého nákupu by potřebovali tašku plnou bankovek. Jejich přepočítávání by pak trvalo věčnost, což je v nestabilní bezpečnostní situaci extrémně nepraktické. Problém proto vyřešily dvě firmy, které vytvořily systém mobilního bankovnictví.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme