Anonymní akcie končí. Majitelé je musí uložit u bank nebo do depozitáře

Anonymní akcie už v novém roce nebudou platit. Jejich majitelé je do půl roku musí změnit a dát jim své jméno. Pokud to neudělají, nemohou vykonávat akcionářská práva, dostávat dividendy nebo prodávat podíly ve firmách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burza (ilustrační foto)

Burza (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

"Aby se ty akcie změnily, tak se musí změnit stanovy. Proběhne valná hromada, kdy majitel akcie přinese a změní je. První valná hromada musí vyřešit převod akcií na akcie na jméno," říká analytik společnosti Akont Karel Pluhař.

Přesto existují možnosti, jak zůstat v anonymitě. Běžný občan si například nebude moct najít vlastnickou strukturu společnosti.

Úřady ale k údajům o akciích přístup mít budou.

„Protože bude existovat institut uložení akcií v centrálním registru. To znamená, že úřady budou mít k těmto informacím přístup,“ dodává Karel Pluhař.

Akcie lze uložit také v bance nebo u obchodníka s cennými papíry.

Konec anonymních akcií letos v květnu posvětila poslanecká sněmovna. Přesto ale měli někteří poslanci výhrady.

Tehdejší ministr spravedlnosti za ODS Pavel Blažek kritizoval centrální depozitář akcií.

„Mně osobně se nelíbí hlavně případný plánovaný monopol v některých záležitostech pro centrálního depozitáře, což je soukromá firma, u níž by stát neměl vliv na to, kolik by takovéto ukládání do budoucna stálo,“ řekl tehdy Pavel Blažek.

Firmy budou muset v průběhu prvního pololetí příštího roku změnit akcie na majitele na akcie na jméno. Případně budou muset zapsat anonymní akcie do takzvaného centrálního depozitáře, nebo je uložit u bank.

Změna se týká zhruba třinácti tisíc akciových společností. Běžní lidé změnu nijak výrazně nepocítí. Pokud totiž firmy zapíšou své vlastníky do depozitáře, ten stejně veřejný není.

Jedinou šancí je, že firmy vlastníky samy zprůhlední. Nebo pokud změní akcie na jméno, tak se akcionáři budou muset objevit v obchodním rejstříku. Tato povinnost ovšem platí jen pro ty, kteří vlastní minimálně pětinu firmy, tedy zdaleka ne pro všechny.

Jitka Hanžlová, Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme