Antimonopolní úřad chce zahájit správní řízení s RWE Transgas

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže chce zahájit správní řízení se společností RWE Transgas kvůli vysokým cenám zemního plynu. Po schůzce s předsedou Energetického regulačního úřadu Josefem Fiřtem to řekl předseda úřadu Martin Pecina. Uvedl totiž, že RWE Transgas je na trhu dominantní a ještě nějakou dobu bude.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hořící plyn

hořící plyn | Foto: MORA Moravia, a. s.

Antimonopolní úřad podezřívá společnost RWE Transgas z porušení pravidel hospodářské soutěže. Jak Pecina potvrdil, úřad dostal podnět na zahájení řízení o případném zneužití dominantního postavení na trhu s plynem.

"Jde nám o to, zda společnost nezneužívá dominantního postavení tím, že by si diktovala takové podmínky do smluv, které s cenou plynu na světových trzích nesouvisí a které by byly nevýhodné pro odběratele. Budeme šetřit podnět, který nám přišel. Požádám o schůzku vedení RWE Transgas a budu chtít, aby přijalo taková opatření, která by rozptýlila naše podezření, že by k nějakým nekalým praktikám mohlo docházet," upřesnil Pecina.

Podnět k šetření ze zneužití dominantního postavení na trhu úřadu před časem podal jeden z klientů podniku. Informace zákazníků, že RWE Transgas zneužívá dominantního postavení na trhu, mluvčí společnosti Martin Chalupský jednoznačně odmítl.

"Jsme přesvědčeni o tom, že naše ceny jsou nastaveny správně a jsou nastaveny přesně podle toho, jak se ceny vyvíjejí na světových trzích s ropou a se zemním plynem. Všichni jsme v posledních dnech a týdnech zaznamenali obrovskou explozi cen ropy. Reakce v oblasti plynárenství na sebe nenechaly dlouho čekat," řekl Chalupský.

Lenka Rákosová, Jaroslav Skalický, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme