Antimonopolní úřad chce zvýšit cenu distributorů elektřiny

Akcie elektrárenské společnosti ČEZ se od rána propadly o téměř tři procenta. Investoři tak dávají najevo obavy o budoucí osud spojení ČEZu s distribučními firmami, které mělo podle přestav vlády zvýšit hodnotu firmy pro budoucí prodej. Antimonopolní úřad totiž požaduje nové ocenění distribučních firem, které vlastní stát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

elektrické vedení

elektrické vedení

Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže se nelíbí původní cena 32 miliard korun, kterou údajně považuje za nízkou. Podle tisku by si představoval cenu 50 miliard korun. Antimonopolní úřad odmítl nová fakta komentovat s odvoláním na to, že právě probíhá správní řízení.

Mluvčí ministerstva financí Jaroslav Dědič Radiožurnálu ale nový požadavek potvrdil. "Mohu potvrdit pouze to, že v příštích dnech se sejde pracovní skupina na úrovni ministerstva průmyslu, Fondu národního majetku a ministerstva financí, která bude diskutovat o požadavku antimonopolního úřadu na to opět nějakým způsobem ocenit distribuční společnosti," uvedl.

Projekt spojení ČEZu s distribučními společnostmi je tak podle analytiků ohrožen. "Je vcelku možné, že pokud by došlo k rozhodnutí, že by ČEZ nabyl distribuční společnosti za cenu okolo 50 miliard, tak stojí za zvážení nakolik by byla tato transakce pro ČEZ výhodná. Já se domnívám, že při této ceně by pro ČEZ výhodná nebyla a teoreticky by došlo i ke zvážení možnosti od transakce odstoupit," soudí Jan Pavlík ze společnosti Wood and Company.

Fond národního majetku ale podle mluvčí Zuzany Opletalové důvod pro nové ocenění nevidí. "V tuto chvíli Fond národního majetku nepřipravuje nové ocenění distribučních společností. Podle našich analýz není pro nás požadavek Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže závazný," uvedla Opletalová.

Podle mluvčího ČEZu Ladislava Kříže bylo ocenění elektroenergetických distribučních společností pro potřeby sloučení provedeno v souladu s obchodním zákoníkem a zpochybňování tohoto postupu je proto podle něj absurdní. "Provedené ocenění bylo provedeno v souladu se zákonem a zákon ani jiné možné ocenění než soudním znalcem neumožňuje. Takže v tuto chvíli je to absurdní, když je zpochybňován postup podle platného obchodního zákona," řekl Kříž.

Antimonopolní úřad šetří spojení ČEZ a rozvodných firem ve třech řízeních. Jedno rozhodnutí o fúzi, proti kterému se ČEZ odvolal, vydal ÚOHS loni v prosinci. ČEZ se nelíbilo, že by mu měla v rozporu s původním vládním návrhem v budoucnu patřit jen polovina z osmi distributorů.

Martin Hromádka, Eva Hanzlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme