Antimonopolní úřad: důkazy o kartelu na trhu s benzinem zatím nemáme

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zatím nemá žádné důkazy o možné dohodě o cenách mezi prodejci a distributory na trhu pohonných hmot. Po setkání se zástupci pěti největších petrolejářských společností to řekl předseda antimonopolního úřadu Martin Pecina. Za poslední zdražení podle něj může hlavně zdražení ropy a pohonných hmot na světových trzích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ceník čerpací stanice

ceník čerpací stanice | Foto: Marián Vojtek

Nový šéf úřadu Martin Pecina dnes pozvané firmy seznámil s tím, jaký dopad by pro ně případné dohody o cenách měly. Sám ale zdůraznil, že nemá podezření, že by mezi firmami došlo přímo ke kartelové dohodě.

"To, co by mohlo přicházet v úvahu, by bylo případné zneužití kolektivního dominantního postavení těch největších hráčů na trhu. Což je samozřejmě věc obtížně prokazatelná, těžko definovatelná, ale samozřejmě k ní může dojít, a my bychom se tou situací zabývali."

Za posledním zdražením však podle Peciny nestojí ani žádná jiná dohoda o cenách, ale skokové zdražení pohonných hmot na světových trzích. To potvrzuje i předseda Společenství čerpacích stanic Ivan Indráček.

"Čerpací stanice obvykle nakupují od svých dodavatelů za ceny, které jsou odvozeny od vývoje trhu v Rotterdamu, a jestliže Rotterdam zvýšil ceny o více než tři koruny, připočtete-li si k tomu DPH, tak vám vyjde, že nutně čerpací stanice musely zdražovat o částku zhruba 3,50."

Antimonopolní úřad přesto nehodlá usnout na vavřínech a bude cenový vývoj dále sledovat. Dnešní jednání chápe jako důležitou preventivní schůzku, která by měla případným dohodám o cenách zabránit. Pokud se to ale nepodaří, čekají firmy vysoké sankce.

Marika Táborská, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme