Antimonopolní úřad jedná o pojištění cestovek

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zkoumá žádost o prodloužení výjimky pro existenci sdružení devíti pojišťoven, které poskytují pojištění cestovních kanceláří proti krachu. Po sloučení Pojišťoven Zürich a Generali, která je členem poolu, bude už totiž pojištění poskytovat pouze toto sdružení pojišťoven.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chorvatsko

Chorvatsko | Foto: Aleš Stiburek

Po vytvoření konkurenčního prostředí volá podle svého šéfa Pavla Dosoudila i Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. "Všichni sdružení v naší asociaci se domnívají, že by zde nějakým způsobem měla být zajištěna konkurence mezi pojišťovnami, tak aby si cestovní kanceláře mohly vybrat, u koho se pojistí. Ty ceny, které pojišťovny, lépe řečeno pool, nasazuje, mohou být různé. V prostředí konkurenčním by bylo možno o cenách diskutovat a cestovní kanceláře by si mohly sjednat výhodněšjí více či méně lepší podmínky."

Pojistitelé jsou však přesvědčeni, že sdružení je jedinou možností, jak pojištění cestovních kanceláří proti krachu nabídnout. Jedině tzv. pool totiž umožňuje společnými silami nést vysoké riziko tohoto pojištění. Předseda grémia pojišťoven Tomáš Kříž proto před zamítnutím prodloužení činnosti sdružení varuje. "Došlo by k omezení subjektů, které toto pojištění poskytují na českém trhu. Podle našeho názoru by samostatně toto pojištění poskytovaly maximálně dvě až tři pojišťovny. To znamená, že by na trhu cestovního ruchu existoval určitý limit, do kterého by cestovní kanceláře mohly pořádat pojištěné zájezdy. Tím pádem by se snížila nabídka těchto pojištěných zájezdů a snížila by se i právní jistota klientů cestovních kanceláří."

Markéta Kaclová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme