Antimonopolní úřad nemá důkazy o kartelu na trhu s benzinem

Razantní zdražování pohonných hmot v posledních dnech nebylo podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže výsledkem kartelové dohody našich největších petrolejářských firem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice pohonných hmot

Čerpací stanice pohonných hmot | Foto: Marián Vojtek

Po dnešním setkání se zástupci pěti největších distributorů benzínu to uvedl předseda antimonopolního úřadu Martin Pecina: "My nemáme podezření - a ani jsme ho před touto schůzou neměli - že by došlo ke kartelové dohodě. To, co by mohlo přicházet v úvahu, by bylo případné zneužití dominantního postavení klíčových hráčů na trhu. Což je samozřejmě věc obtížně dokazatelná, těžko definovatelná, ale samozřejmě k ní může dojít, a my bychom se tou situací zabývali."

"Pokud bychom zjistili, že došlo skutečně ke zneužití nějakého kolektivního dominantního postavení a že toto kolektivní dominantní postavení skutečně existuje, potom bychom samozřejmě postupovali podle zákona a zahájili správní řízení," řekl už dříve předseda Úřadu na ochranu hospodářské soutěže.

Podle předsedy Společenství čerpacích stanic Ivana Indráčka je ale podezření z úmyslné spolupráce naprosto neopodstatněné. "Čerpací stanice obvykle nakupují od svých dodavatelů za ceny, které jsou odvozeny od vývoje trhu v Rotterdamu, a jestliže Rotterdam zvýšil ceny o více než tři koruny, připočtete-li si k tomu DPH, tak vám vyjde, že nutně čerpací stanice musely zdražovat o částku zhruba 3,50."

Světovou produkci ropy ochromil i hurikán Katrina, který nedávno udeřil na americké pobřeží Mexického zálivu. Těžební ani rafinérské kapacity tam ještě nejsou obnoveny a většinou se na trhu spekuluje, že obnova potrvá několik měsíců.

Milan Kopp, Hana Ondryášová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme