Antimonopolní úřad potrestal elektromontážní firmy pokutami za 34 milionů. Koordinovaly účast v tendrech

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže potrestal pokutami v celkové výši téměř 34 milionů korun kartelovou dohodu firem SPIE Elektrovod a ASE ve výběrových řízeních společnosti ČEPS. Pokuta je pravomocná, žádná z firem proti ní nepodala rozklad. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ilustrační foto)

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže potrestal pokutami v celkové výši téměř 34 milionů korun kartelovou dohodu firem SPIE Elektrovod a ASE ve výběrových řízeních společnosti ČEPS (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Podle zjištění antimonopolního úřadu obě firmy nejméně od února do června 2018 koordinovaly svou účast a nabídky ve třech zakázkách společnosti ČEPS, jejichž hodnota přesahovala 18 milionů korun.

Pokuta půl miliardy za nákup armádních vrtulníků platí, rozhodl antimonopolní úřad. Resort se chce soudit

Číst článek

„Úřad prokázal protisoutěžní jednání obou soutěžitelů na základě zajištěných důkazů o jejich vzájemné telefonické a osobní komunikaci a komunikaci prostřednictvím aplikace WhatsApp. Soutěžitelé jednali ve vzájemné shodě spočívající v koordinaci činnosti konkurentů při tendrech, označované jako bid rigging, s prvky dohody o rozdělení trhu a dohody cenové,“ uvedl úřad s tím, že tyto praktiky představují nejzávažnější porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže.

Obě společnosti využily takzvaného leniency programu, tedy programu shovívavosti i mechanismu takzvaného narovnání. Své pochybení přiznaly a s úřadem spolupracovaly a dosáhly tak významného snížení uložených sankcí. SPIE Elektrovod tak zaplatí pokutu 32,5 milionu korun a společnost ASE 1,4 milionu korun.

„Díky žádostem o leniency a narovnání se tito soutěžitelé také vyhnuli zákazu plnění veřejných zakázek, který může úřad za kartelové dohody typu bid rigging rovněž uložit,“ uvedl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme