Antimonopolní úřad potvrdil pokutu za kartel drůbežářů

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže potvrdil pokutu 14,2 milionu korun za kartel českých drůbežářů. Sankci, kterou poprvé vyměřil loni, rozdělil mezi sedm podniků. Firmy se proti prvnímu rozhodnutí odvolaly, důvod ke snížení nebo zrušení pokuty ale nebyl, řekl Radiožurnálu předseda ÚOHS Martin Pecina.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Antimonopolní úřad

Antimonopolní úřad | Foto: Česká televize

Producenti drůbežího masa, kteří mají na českém trhu asi šestinový podíl, se podle úřadu předloni v prosinci dohodli na společném postupu vůči svým odběratelům.

Chtěli od nich, aby dávali za maso víc než tehdejších 19 korun. Navíc vyzvali i ostatní chovatele, aby přestali dodávat na český trh, pokud budou dál za kilogram drůbeže dostávat méně než 20 korun.

Podle předsedy antimonopolního úřadu Martina Peciny podniky svým dohodnutým jednáním ovlivnily cenu kuřat na pultech. Pokuta není příliš vysoká, svou roli sehrály i polehčující okolnosti, podotkl Pecina:

"Tyto společnosti nejsou jako ostatní zemědělci kdovíjak ziskové, za druhé ony samy na to udělaly tiskovou konferenci a sdělily veřejnosti, že takovou dohodu udělaly, čili podle našeho názoru šlo jednoznačně o činnost nevědomou a nikoliv uvědomělou a záludnou. Takže jsme dali celkově pokutu 14 milionů korun, aby to pro ně mělo citelný dopad a aby to mělo odstrašující účinek."

Agrodružstvo Jevišovice má podle původního i nového rozhodnutí zaplatit 8,25 milionu korun, Sušárna Pohořelice 3,53 milionu. Právě tyto firmy jednání drůbežářů iniciovaly. Zbývající pětice společností - Agroprodukt, Zemědělské družstvo Roštýn, Zemědělské družstvo Petřín, Karlov a ZEVA Chlístovice musí zaplatit pokutu od 340.000 do 600.000 korun.

Drůbežářské firmy z porušení zákona o hospodářské soutěži viní obchodní řetězce, které podle nich záměrně drží nízké ceny. Dnešní verdikt ÚOHS je pravomocný, podniky se chtějí obrátit na soud.

Martin Hromádka, Radek Pavlovič Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme