Antimonopolní úřad pozastavil obří tendr Lesů ČR

Rozjezd velkého tendru státního podniku Lesy Česká republika na zpracování a prodej dřeva v letech 2011 až 2020 se odkládá. Aspoň prozatím. Do hry totiž vstoupil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který prověří, zda jsou parametry zakázky spravedlivé ke všem potenciálním uchazečům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravé stromy

Zdravé stromy | Foto: pennylanedesigns.com

Tendr už dříve získal přízvisko kontroverzní. Jednak proto, že malé dřevozpracující podniky mají strach, že budou úplně vyšachovány, jednak proto, že existují pochybnosti o ekonomické výhodnosti přenechat veškerý prodej dřeva firmám, které jej vytěží.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Ozvěnách dne o pozastavení mluvili předseda antimonopolního úřadu Petra Rafaj a zemědělský analytik Petr Havel

Předseda antimonopolního úřadu Petra Rafaj zdůvodnil rozhodnutí pro Radiožurnál: "Vydali jsme předběžné rozhodnutí o zákazu úkonů zadavatele. Ale my se domníváme, že je povinnost ochránit soutěžní trh a trh jako takový. A aby ve veřejných zakázkách byly dávány jasné podmínky, nediskriminační. To považujeme za vyšší princip," řekl Radiožurnálu šéf antimonopolního úřadu Petr Rafaj.

Společnost Lesy ČR zatím nechce věc komentovat, v prohlášení pro Radiožurnál uvádí, že rozhodnutí ÚOHS respektuje a bude s úřadem úzce spolupracovat na co nejrychlejším vyřešení celé situace.

Princip se expertům líbí

Zemědělský analytik Petr Havel v Ozvěnách dne ocenil výběrové řízení na lesnické práce po roce 2011, protože jde o nejprůhlednější tendry, které Lesy ČR v posledních letech vypsal. "Takže bych považoval zrušení za nešťastné. To, že se šetří nějaký podnět je v pořádku, ale doufám, že to nepovede ke zrušení tendrů."

Přehrát

00:00 / 00:00

Tématu se ve Stalo se dnes věnoval i redaktor Hospodářských novin Martin Mařík

"Prodej dřeva nastojato poskytuje větší podnikatelský prostor pro firmy, které se do tendrů přihlásí, protože mohou více obchodovat dřevo na základě klasických tržních vztahů," připomněl Havel. "A dřevo se bude prodávat skutečně tržním způsobem, do dnešní doby to typické nebylo."

Proti obřímu tendru už protestovali ekologové, někteří politici a také vědci a profesoři českých univerzit. Redaktor Hospodářských novin Martinem Mařík ve Stalo se dnes řekl, že přezkoumání antimonopolním úřadem je jistě v pořádku.

"Princip tendru, jeho filozofie, v pořádku je. Po letech vtrhne do lesnictví v uvozovkách duch soukromého podnikání," pochválil podmínky zakázky Mařík. "V tomto smyslu tendry správné jsou."

Za problém minulých let označil příliš velká vliv státu na obchod se dřevem. "Klíčové bude nastavení cen za služby, aby stát nepřišel o výdělek," poznamenal Mařík a připomněl, že nezávislý audit profit státu i soukromých firem prokázal.

Nové tendry by měly začít fungovat nejpozději od 1. ledna příštího roku. "Kdy tak jako tak musejí být nějaké smlouvy uzavřeny, protože stávající vyprší," upozornil Mařík.

Milan Kopp, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme