Antimonopolní úřad prověřuje RWE Transgas kvůli vysokým zálohám

Antimonopolní úřad prošetřuje největšího dodavatele plynu v České republice - společnost RWE Transgas. Podezřívá firmu z toho, že svým zákazníkům stanovila příliš vysoké zálohy na dodávky plynu, a zneužila tak svého dominantního postavení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Antimonopolní úřad

Antimonopolní úřad | Foto: Česká televize

Úřad na ochranu hospodářské soutěže proto zahájil s RWE Ttransgas správní řízení. Předseda úřadu Martin Pecina potvrdil, že existuje podezření, že RWE vybíral vyšší zálohy, než bylo v průměru konečné zúčtování, a nechal se tak vlastně úvěrovat svými zákazníky.

"Poté, co si někteří zákazníci stěžovali, RWE Ttransgas tuto chybu uznal. Těm zákazníkům, kteří si stěžovali, ty zálohy snížili na původní výši, která odpovídá skutečné spotřebě. A ti, co si nestěžovali, tak jsou na tom biti a platí stále zvýšené zálohy," řekl Pecina.

Příliš vysoké zálohy se zřejmě mohou týkat až 160 tisíc lidí. Podniku hrozí pokuta v milionech korun. Mluvčí RWE Transgas Martin Chalupský potvrdil, že společnost je připravena poskytnout úřadu veškeré podklady.

"Zároveň je však zapotřebí říci, že zákazníci RWE mají možnost si nastavit placení záloh individuálně. Většina z více než dvou milionů našich zákazníků této možnosti využívá. Jsme také přesvědčeni, že jsme se zneužití dominantního postavení nedopustili," uvedl Chalupský.

RWE Transgas má přibližně 70procentní podíl na českém trhu s plynem. Loni zásoboval více než dva a čtvrt milionu zákazníků.

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme